La pandèmia a l’Amèrica del Nord

Una protesta d’antivacunes al Canadà bloqueja rutes frontereres amb els EUA a l’oest del país

  • Els transportistes, ajudats per altres ciutadans que es van unir a les manifestacions, van bloquejar algunes de les autopistes frontereres que connecten amb els EUA

Una protesta d’antivacunes al Canadà bloqueja rutes frontereres amb els EUA a l’oest del país
1
Es llegeix en minuts
France Presse

Opositors a les mesures sanitàries contra la covid es van manifestar diumenge per segon dia consecutiu a Ottawa mentre camioners del Comboi de la Llibertat van bloquejar una ruta fronterera a l’oest del país. Les forces de seguretat canadenques no van trigar a mobilitzar-se per mirar d’estabilitzar la situació. «Aquesta tarda un important cos policial continua treballant, ordenant la circulació de manifestants i camions», va dir la policia d’Ottawa en un comunicat. Va acabar afegint que els seus efectius estaven «sota pressió i totalment ocupats».

Notícies relacionades

Durant el cap de setmana la capital canadenca va ser l’escenari d’un gran moviment de protesta iniciat per camioners que es van mostrar en contra de l’obligació de vacunar-se per travessar la frontera terrestre amb els Estats Units, la més llarga del món. Nombrosos manifestants van convergir a Ottawa per mostrar el seu suport als transportistes. En solidaritat, els camioners van efectuar diumenge un «bloqueig complet» de l’autopista 4 al sud d’Alberta (oest), a prop de la frontera, una artèria viària major per al transport de béns entre els dos països.

«El punt d’entrada [lloc fronterer] està actualment obert, però en realitat, ningú pot travessar-lo des del costat nord, llevat que sigui a peu», va explicar a l’AFP Curtis Peters, portaveu de la policia federal a Alberta, que va estimar que almenys un centenar de camions bloquejaven l’autopista. A la capital, la policia va obrir «diverses investigacions criminals» per la profanació de monuments nacionals i comportaments «amenaçadors, il·legals i intimidadors» amb la policia. La mobilització podria estendre’s, ja que els camioners, alguns de procedents de llocs tan llunyans com la Colúmbia Britànica, situada a l’extrem oriental del país, tenen previst manifestar-se durant diversos dies. Per la seva banda, l’alcalde d’Ottawa, Jim Watson, va dir en una entrevista a mitjans locals que ja era temps que els manifestants «passessin a una altra cosa» perquè Ottawa torni a la normalitat.