Crisi del coronavirus

Un avió torna al seu origen als EUA al negar-se un passatger a portar mascareta

La nau havia cobert més de 800 quilòmetres quan el comandant es va desviar per un «client esvalotat»

Un avió torna al seu origen als EUA al negar-se un passatger a portar mascareta
1
Es llegeix en minuts

Un avió d’American Airlinesque dimecres a la nit volava amb destinació a Londres va haver de retornar a l’aeroport de Miami (EUA) a causa d’un passatger que va refusar portar mascareta, segons l’aerolínia.

Feia una hora que el vol AAL38 volava sobre l’Atlàntic i havia cobert uns 800 quilòmetres de trajecte quan, a l’altura de Carolina del Nord, va haver de girar i dirigir-se a l’aeròdrom del sud de Florida (EUA), tal com consta a la web especialitzada FlightAware. American Airlines va declarar que el Boeing 777, que transportava 129 passatgers, va haver de ser desviat a causa d’«un client esvalotat que es va negar a complir el requisit federal de portar la mascareta».

A l’arribada del vol a la terminal de Miami esperaven efectius policials, tot i que no s’ha informat de si el passatger va ser detingut.

Milers d’incidents

El fet és l’últim d’una llarga llista d’incidents i disputes protagonitzats per passatgers arran del mandat federal de portar mascaretes durant els vols. D’acord amb l’Administració Federal d’Aviació (FAA, per les sigles en anglès), el 2021 es van reportar un total de 4.290 incidents relacionats amb les mascaretes i des d’inicis d’aquest any se’n comptabilitzen 92 casos fins al 18 de gener.

Notícies relacionades

Entre els casos més destacats figura el d’un jove de 20 anys que va ser arrestat després de colpejar al nas una hostessa durant un vol d’American que va partir de Nova York amb destinació a Califòrnia, un fet que va ser qualificat per la direcció de l’aerolínia com «una de les pitjors mostres de comportament esvalotador que mai hàgim presenciat».

Els protocols contra la covid-19 imposats durant els vols per combatre la propagació de la pandèmia han derivat en un augment d’incidents i fets violents a les aeronaus, d’acord amb ens del sector. El 2021, la FAA va rebre en total 5.981 reports de les aerolínies nord-americanes sobre passatgers rebels, dels quals 1.081, és a dir 183 més que el 2020, van merèixer investigacions que van derivar en 350 accions judicials.