Instagram Live a EL PERIÓDICO

Marc Marginedas: «Ucraïna fa de facto vuit anys que està en guerra amb Rússia»

  • El corresponsal d’EL PERIÓDICO ha contestat a les preguntes dels lectors durant unA sessió en directe Al perfil del diari a Instagram.

Marc Marginedas: «Ucraïna fa de facto vuit anys que està en guerra amb Rússia»

INSTAGRAM / REUTERS / UKRAINIAN DEFENCE MINISTRY

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Ucraïna fa, de facto, vuit anys que està en guerra amb Rússia. Ha patit l’amputació d’una part del seu territori, Crimea, i ha viscut la rebel·lió de les regions de l’est del país atiada per Rússia. Tot i que l’amenaça no hagi sigut verbal i explícita, Rússia ha envoltat amb més de 100.000 soldats el país veí, és una amenaça fàctica», ha assegurat el corresponsal, enviat especial a Kíev d’EL PERIÓDICO, Marc Marginedas durant una connexió en directe a Instagram Live. La trobada, en què el periodista ha respost les preguntes dels lectors, ha permès a Marginedas recollir l’actualitat de la crisi ucraïnesa.

Els ciutadans ucraïnesos viuen moments contradictoris. «La gent té les maletes preparades per si ha de marxar i fa provisió de queviures per sobreviure en cas de dictadura militar, però alhora mira de continuar amb la vida habitual», assegura Marginedas. Segons el corresponsal, els ciutadans ucraïnesos tenen la percepció que no hi haurà una ocupació militar per se, però tampoc volen saber res de Putin. Amb Rússia només es mantenen els vincles culturals. «La sensació que es té des d’aquí és que tot i que hi hagi un vincle cultural i fins i tot es comparteixi la llengua, la desconnexió amb el totalitarisme de l’era soviètica és absolutament aclaparador», assegura Marginedas.

En el cas de la població russa, el corresponsal assegura que a diferència del que va passar després de l’annexió de Crimea el 2014, on l’operació va produir certa efervescència nacionalista al país, aquesta vegada, a Rússia la vida continua igual. «Hi ha una absoluta indiferència i passivitat i la població no està disposada a concedir un xec en blanc al seu govern i la possibilitat d’una guerra amb el veí de l’oest no causa especial entusiasme».

Moment clau per a les relacions amb Occident

El moment resulta clau per a les relacions entre Occident i Rússia. «Després de molts anys de desacords, les últimes exigències de Rússia a Occident li han semblat inassumibles i a partir d’aquí s’està vivint una incertesa total», ha assegurat. «Amb Putin és molt difícil fer pronòstics, però fa uns mesos va escriure un articulo en què va posar sobre paper les seves idees sobre Ucraïna. Putin considera que Ucraïna i Rússia formen part de la mateixa nació i va demostrar que al cap i a la fi no sent cap tipus de respecte cap a l’Estat i la independència d’Ucraïna. La considera una invenció d’Occident per evitar la Gran Nació Russa», ha explicat el periodista.

Notícies relacionades

«Putin és un oportunista i s’ha llançat a l’aventura pensant que podria obtenir concessions per part dels EUA perquè els ha vist debilitats després de la seva caòtica sortida de l’Afganistan i més concentrats en l’amenaça xinesa», ha assegurat. La Xina és un altre dels actors que més dubtes ha ocasionat durant la trobada. Sobre la seva possible aliança amb Rússia, Marginedas ha explicat que és complicat. «La Xina i Rússia no són aliades com a tal i hi ha molta literatura al respecte, però són dues potències que comparteixen objectius i sensibilitats. Són al·lèrgiques a la democràcia i al respecte als drets humans, però és difícil pensar que puguin formar una aliança tal com entenem a Europa», ha conclòs.

Marc Marginedas (Barcelona, 1967) ha sigut corresponsal i enviat especial d’EL PERIÓDICO en zones de crisi com Algèria, Txetxènia, Iraq, l’Afganistan, Darfur, el sud del Líban durant l’ofensiva israeliana i va cobrir la primavera àrab a Tunísia i Líbia. En el transcurs de la seva vida professional ha rebut diversos guardons com el premi Manuel Vázquez Montalbán de periodisme cultural i polític (2013), el premi de Periodisme Cirilo Rodríguez (2014), el Premio Nacional de la Prensa i el premi José Couso de Llibertat de Premsa, aquell mateix any, i el premi Luka Brajnovic de la Universitat de Navarra (2019).