Crisi d’Ucraïna

Austràlia ofereix el seu gas a Europa com a alternativa «assequible» a Rússia

  • El Govern australià obre una opció si Moscou decideix interrompre el proveïment

Austràlia ofereix el seu gas a Europa com a alternativa «assequible» a Rússia
1
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern d’Austràlia ha expressat aquest dijous que està disposat a proveir de gas natural els seus «aliats» europeus a preus «assequibles», en el cas que Rússia decideixi tallar el proveïment d’aquest recurs energètic als països d’Europa arran de la crisi a Ucraïna. «Tenim gas i això ens posa en una posició de fortalesa per donar suport als nostres clients i aliats», ha dit en un roda de premsa el ministre australià d’Energia, Angus Taylor, davant la possibilitat que el seu país, un dels productors més grans de gas natural liquat del món, vengui aquest hidrocarbur a Europa.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el titular de Recursos, Keith Pitt, que ha comparegut amb Taylor, ha aclarit que si bé Europa no ha fet «una comanda formal» de subministrament de gas, el Govern d’Austràlia està disposat a vendre’ls-en a preus «assenyats i assequibles». Pitt també ha remarcat que «la desestabilització» pot comportar un impacte significatiu en el preu del combustible i que ja es comença a notar a la nació oceànica, on el cost d’aquest recurs ja indica un augment.

L’oferta d’Austràlia es fa després que els Estats Units comencessin aquesta setmana converses amb els seus aliats europeus per «identificar» alternatives al gas rus en altres parts del món, com el nord de l’Àfrica o l’Orient Mitjà. La tensió a Europa s’ha elevat en les últimes setmanes davant una possible invasió o incursió russa a Ucraïna, després que Moscou mobilitzés uns 100.000 soldats a la frontera ucraïnesa, per on passen els seus gasoductes que proveeixen de gas els membres del bloc dels Vint-i-set, incloent-hi Espanya. El 41% del gas natural que es consumeix a la Unió Europea (UE) prové de Rússia, país que també és el seu principal proveïdor de cru i combustibles fòssils, segons dades de l’Oficina Europea d’Estadística (Eurostat).