Narcotràfic

Un tribunal d’apel·lacions dels EUA confirma la cadena perpètua al Chapo Guzmán

Va ser declarat culpable el febrer del 2019 de 10 delictes de narcotràfic després d’un judici que va durar gairebé quatre mesos

Un tribunal d’apel·lacions dels EUA confirma la cadena perpètua al Chapo Guzmán
2
Es llegeix en minuts

Un tribunal d’apel·lacions dels Estats Units va confirmar aquest dimarts la condemna a cadena perpètua imposada al narcotraficant mexicà Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán i va rebutjar el recurs presentat pels seus advocats.

La cort d’Apel·lacions del Segon Districte, a Nova York, va defensar la justícia del procés portat a terme contra el Chapo i va desestimar els arguments de la defensa, que entre altres coses deien que els membres del jurat havien incomplert amb les normes al seguir el cas en els mitjans i que protestaven per les condicions d’empresonament.

Guzmán va ser declarat culpable el febrer del 2019 de 10 delictes de narcotràfic després d’un judici que va durar gairebé quatre mesos i, posteriorment, va ser sentenciat a cadena perpètua.

El procés contra qui fos cap del càrtel de Sinaloa es va convertir en el judici més gran per narcotràfic celebrat en la història dels Estats Units i va acabar amb el capo mexicà en una presó de màxima seguretat a l’estat de Colorado.

Els seus advocats havien recorregut la sentència recolzant-se en 10 arguments, que no van convèncer la cort d’apel·lacions.

El seu cas central es basava en les suposades irregularitats comeses per membres del jurat, després que un d’ells va admetre a la publicació Vice News que almenys cinc dels components havien seguit el cas a través dels mitjans de comunicació, malgrat que tenien vetat fer-ho durant el transcurs del judici.

En la seva decisió d’avui, el tribunal d’apel·lacions considera que les al·legacions aparegudes a Vice no posen en qüestió la imparcialitat dels membres del jurat i defensa que no hi ha justificació per repetir el judici.

«Guzmán defensa que l’article demostra que el jurat va mentir a la cort, cosa que –argumenta–, suposa un error estructural. Nosaltres hi estem en desacord. Cap de les al·legacions a l’article de ‘Vice News’ mostren que cap membre del jurat no fos imparcial, que tingués prejudicis contra Guzmán o que no fos apte per servir», assenyala el text de més de 40 pàgines.

Notícies relacionades

Els jutges van rebutjar també altres arguments de Guzmán per mirar d’invalidar la condemna, entre els quals les suposades males condicions en les quals es va mantenir arrestat a l’espera de judici, que segons els advocats li van fer impossible preparar-se adequadament i tenir un procés just.

Segons la decisió, tot i que aquestes condicions van ser efectivament dures (Guzmán va estar confinat en solitari i sense accés a llum natural durant dos anys i mig), no són una base per anul·lar la sentència.