La neta de Salvador Allende: un altre rostre dels canvis polítics a Xile

  • Maya Fernández Allende va ser designada ministra de Defensa pel futur president Gabriel Boric

  • Neta de l’extint president, la seva mare es va suïcidar a l’Havana el 1977

La neta de Salvador Allende: un altre rostre dels canvis polítics a Xile
4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Admiro la lleialtat del meu avi i de la meva mare amb Xile», ha repetit Maya Alejandra Fernández Allende. Té 50 anys, un present carregat de promeses i un passat que la connecta amb un llinatge, no qualsevol. El futur president Gabriel Boric l’ha designat ni més ni menys que al capdavant del Ministeri de Defensa. Més que una paradoxa de la història, el seu nomenament parla de com la societat ha elaborat amb els anys el cop d’estat de 1973 i l’experiència de la transició democràtica, amb els seus èxits i assignatures pendents. El rostre de Fernández Allende va guanyar més visibilitat al caliu dels profunds canvis que van travessar aquest país a partir de l’esclat social de 2019 i la posada en marxa de l’Assemblea Constituent que erradicarà la matriu heretada de la dictadura militar. L’arribada al Govern d’una nova generació d’esquerres és un dels efectes immediats de l’anomenada «rebentada». En poques setmanes, a partir de l’11 de març, a Maya li tocarà articular les relacions entre un president de 36 anys i les Forces Armades.

En el seu cognom reverberen tragèdies col·lectives i familiars. Salvador Allende es va treure la vida l’11 de setembre perquè no volia rendir-se davant els militars que el van trair. Al seu costat va estar, en aquelles hores negres, Beatriz Allende, la filla més polititzada, casada amb el diplomàtic cubà Luis Fernández de Oña. Aquell matí, el pare es va posar un casc. Va agafar la metralladora que li havia regalat Fidel Castro i li va ordenar que abandonés el palau de la Moneda. Juntament amb la seva mare, Hortensia Bussi i la petita Maya, la seva filla, van marxar a l’exili. Quatre anys més tard, Beatriz Allende també es va suïcidar amb un tret al cap.

Les raons de la seva mort sempre han estat envoltades d’un halo d’incògnita. A Cuba havia tingut un altre fill, Alejandro Salvador Fernández. Per decret, Castro va ordenar que portés primer el cognom matern per carregar, entre tant home, tota la seva càrrega històrica. Però va ser Maya, al tornar a Xile quan es va acabar la dictadura el 1990, qui finalment va decidir seguir la tradició familiar, igual que la seva tia, la senadora Isabel Allende. «Almenys jo puc portar una flor al meu avi i a la meva mare. Penso en tota la gent que no pot posar una flor al seu marit, fill, germana o germà. Hi ha molt dolor».

A més d’iniciar una carrera universitària, es va inscriure al partit Socialista. Va ser bombera voluntària i va formar part de la Direcció de Relacions Econòmiques Internacionals. Maya va ser electa senadora socialista el 2013 i el 2017. Alguns companys partidaris creien que ella era un lideratge en potència, fins al punt que dos anys abans, el cap de grup socialista, Luis Rocafull, va considerar que tenia condicions de «presidenciable».

Recolzament decisiu

Notícies relacionades

Fernández Allende s’ha destacat en la seva formació per recolzar aviat la candidatura de Boric. Ho va fer en les primàries que el van convertir en aspirant a la presidència, el juliol passat. Aquesta determinació va enervar part dels sectors més inclinats al centre del seu partit. José Miguel Insulza, un exallendista que amb els anys va abandonar la iracúndia juvenil, va demanar a la neta il·lustre que «congelés la seva militància» si es passava a les files de la nova esquerra. No obstant, molts van ponderar el seu coratge. «Ser fenomenal inclou prendre decisions que tenen costos», va dir al seu moment la politòloga feminista Javiera Ulloa. Finalment, el socialisme va recolzar Boric sense dubtes, entre altres raons perquè s’havia d’impedir la victòria de l’ultradretà José Antonio Kast.

Pel camí de Bachelet

Fernández Allende formarà part d’un Govern en el qual 14 dels 24 ministeris seran dirigits per dones. «Ara ens correspon treballar per fer cada vegada més justa la vida en la nostra pàtria», va dir Fernández Allende al ser designada. La seva presència en una cartera tan sensible no es relaciona amb una provocació política. Ha presidit la Comissió de Defensa de la cambra de Diputats, des d’on va promoure un acostament cap als uniformats. D’aquesta manera, Maya s’apresta a recórrer un camí anàleg al de Michelle Bachelet. Filla també de víctimes de la dictadura –el seu pare, un general de la Força Aèria, va morir a la presó després d’innombrables turments i la seva mare també va patir tortures–, Bachelet va ocupar el 2002 el mateix lloc de Maya sota el Govern de Ricardo Lagos i es va convertir en la primera ministra dona d’aquest departament a l’Amèrica Llatina. La història, de nou, troba en els dos casos unes afinitats que estan lluny de ser casualitat.

Temes:

Xile