Pols a Varsòvia

Brussel·les reclama 70 milions a Polònia per no respectar la independència judicial

La sanció cobreix el període fins al 10 de gener i continuarà augmentant mentre el Govern polonès no compleixi la sentència del TJUE

Brussel·les reclama 70 milions a Polònia per no respectar la independència judicial

PASCAL ROSSIGNOL

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea ha fet efectiva la seva amenaça i ha enviat al Govern polonès de Mateusz Morawiecki la carta en la qual exigeix el pagament d’una multa de gairebé 70 milions d’euros per no complir la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, que el 14 de juliol passat va exigir la suspensió immediata de la Cambra disciplinària del Tribunal Suprem polonès al considerar que «no ofereix les garanties d’imparcialitat i independència» respecte al poder polític. Brussel·les considera que les mesures notificades per Varsòvia a finals de desembre per complir la sentència «són insuficients» i ha optat per reclamar el pagament.

Va ser a principis de novembre passat quan la cort europea va determinar que el Govern polonès havia d’abonar una multa d’un milió d’euros al dia per cada dia d’incompliment de la sentència que va concloure que la sala disciplinària «no és immune a les influències directes o indirectes del poder legislatiu i l’executiu polonès» i que pot ser utilitzada per exercir pressió sobre els jutges a fi d’influir en les seves decisions i soscavar la independència dels tribunals.

El termini de la multa va començar a comptar el 3 de novembre passat i la sanció seguirà creixent fins que l’Executiu que lidera el partit Llei i Justícia es plegui a les exigències de Brussel·les i de la justícia europea. La primera factura enviada aquest dimecres passat, que inclou fins al 10 de gener, s’eleva a gairebé 70 milions d’euros i les autoritats poloneses tindran un termini de 45 dies per pagar la sanció.

Reducció de fons

Notícies relacionades

En cas de no abonar la sanció requerida, la Comissió Europea descomptarà l’import dels pròxims pagaments previstos al país en el marc del desemborsament dels fons europeus, com els de cohesió o estructurals. En tot cas, la multa continuarà sumant i creixent. Segons ha confirmat el portaveu de justícia, Christian Wiegand, Brussel·les enviarà una carta mensual reclamant el pagament de la sanció corresponent. 

Aquest no és l’únic cas que afecta el Govern polonès que també s’enfronta a una altra multa diària de 500.000 euros per la mina de carbó de Turow, a prop de la frontera amb la República Txeca. Varsòvia haurà de fer el pagament fins que respecti la sentència cautelar que l’obliga a tancar la mina objecte de contenciós en els tribunals. Segons Brussel·les, tot i que els dos països afectats «trobin una solució la multa encara hauria de ser pagada» pel període que va del 20 de setembre fins al dia en què els txecs retiressin la denúncia de la cort europea amb seu a Luxemburg.