Crisi a Àsia Central

El president del Kazakhstan viatja a l’epicentre de les protestes després de sufocar-les amb força

  • La pujada del preu del gas liquat, alternativa més assequible a la gasolina, va ser el detonant de les manifestacions a Almati, epicentre de la contestació

  • Fins al moment les revoltes han deixat un balanç de 164 morts, un miler de ferits i gairebé 10.000 detinguts

El president del Kazakhstan viatja a l’epicentre de les protestes després de sufocar-les amb força

PRESIDENCIA DE KAZAJISTÁN

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, ha viatjat aquest dimecres a Almati, epicentre de les violentes protestes esdevingudes la setmana passada que van sacsejar la república centreasiàtica i que van ser sufocades amb duresa pels cossos de seguretat kazakhs. Segons ha assenyalat a mitjans locals el portaveu presidencial, Berik Uali, el líder de l’Executiu ha participat en una reunió del gabinet de crisi d’Almati, principal centre financer del país i ciutat més poblada del Kazakhstan. També s’ha reunit amb familiars i amics dels 18 membres de les forces i cossos de seguretat que van perdre la vida durant els disturbis, els ha expressat les seves condolences i els ha entregat condecoracions.

Les protestes van començar el dia 2 de gener, inicialment per la duplicació del preu del gas liquat, utilitzat al Kazakhstan com una alternativa barata a la gasolina. Les manifestacions, encoratjades pel descontentament ciutadà amb les elits econòmiques i polítiques i la corrupció, van convertir-se ràpidament en disturbis i van ser reprimides per les forces kazakhs en una operació que el Govern va considerar «antiterrorista».

Ajuda russa

Notícies relacionades

Tres dies després de l’esclat de les protestes, Tokayev va demanar ajuda a l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), liderada per Rússia i formada també per Armènia, Bielorússia, el Kirguizistan i el Tadjikistan, a més del mateix Kazakhstan. En el que ha sigut la seva primera intervenció en un país soci, l’OTSC va enviar 2.030 soldats a la república centreasiàtica més gran amb la tasca de protegir infraestructures estratègiques del país i contribuir a l’estabilització de la crisi.

Per la seva part, Nur-Sultan intenta justificar la repressió i la presència de tropes de l’OTSC per l’«amenaça terrorista» al país, ja que assegura que els manifestants són «terroristes internacionals», tot i que no ha presentat proves. Fins al moment, les protestes han deixat un balanç d’almenys 164 morts, 1.000 ferits i gairebé 10.000 detinguts.

Temes:

Kazakhstan