Violència homòfoba

Tirotegen una activista i dona transsexual a Hondures

  • Més de 400 persones de la comunitat LGTBI han perdut la vida violentament a Tegucigalpa des del 2009

Tirotegen una activista i dona transsexual a Hondures
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’activista hondurenya i dona trans Thalía Rodríguez va ser assassinada a trets aquest dilluns en un barri de Tegucigalpa, la capital d’Hondures, on 402 persones de la comunitat LGTBI han mort de manera violenta des del 2009.

El crim de Rodríguez, de 58 anys, va ser denunciat per l’organització hondurenya LGBTIQ Cattrachas a Twitter. «Exigim justícia pel terrible assassinat de Thalía Rodríguez, activista trans a Hondures. Avui 10 de gener del 2022, Thalía Rodríguez, dona trans i activista a favor dels drets LGBTI, va ser assassinada a casa seva, ubicada al turó Juana Laínez, a Tegucigalpa», va assenyalar. Un home que era a la casa de Rodríguez en el moment de l’atac va resultar ferit de bala i va ser traslladat a un hospital de la capital hondurenya.

L’organització va indicar que fins ara es desconeix «l’actor material i intel·lectual dels fets», i va recordar que la víctima era una «dona trans que va dedicar més de 20 anys a la defensa dels drets humans» a Hondures. «Recentment havia assenyalat que la condemna a l’Estat d’Hondures per l’assassinat de Vicky Hernández era un avenç per a les dones trans i que havien esperat més de 20 anys pel reconeixement de la identitat de gènere en documents oficials», va afegir en un altre missatge.

Cattrachas va apuntar que Rodríguez estava «lluitant per una Hondures sense discriminació contra les persones LGBTI i persones que viuen amb el VIH». Va denunciar a més que des del 2009 han sigut assassinats al país centreamericà «402 persones LGBTI», segons xifres de l’observatori TMIS de la Xarxa Lèsbica Cattrachas. Els assassinats de persones LGBTI «no són investigats per les autoritats i com a conseqüència la majoria dels casos queden en total impunitat», va afegir. «Hondures és un país hostil i perillós per a les persones LGBTI i el Govern no ha fet prou per enfrontar aquesta realitat», va destacar l’organització.

Notícies relacionades

Cattrachas va exigir al ministeri públic que «investigui els fets i faci tots els esforços necessaris per definir la responsabilitat penal dels qui van cometre el crim. L’assassinat de Thalía Rodríguez no pot quedar impune». Va sol·licitar a la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) que «demani a l’Estat d’Hondures investigar i sancionar els responsables de l’assassinat» de l’activista. «Exigim que es compleixi amb la sentència del Tribunal Interamericà de Drets Humans (CIDH) contra Hondures en el cas de Vicky Hernández, especialment a oferir protecció a les persones LGBTI del país». Hernández era una dona trans assassinada en el context de violència política i generalitzada contra persones trans el 2009, i la sentència ordena a l’Estat d’Hondures la investigació dels fets i la compensació als seus familiars.

L’organització Cattrachas va exigir a la nova presidenta electa d’Hondures, Xiomara Castro, que es pronunciï sobre l’assassinat de Rodríguez i «mostri el seu compromís amb la construcció d’una Hondures més inclusiva».