Tensió a l’Àsia Central

El president del Kazakhstan anuncia l’inici de la retirada russa i mesures per alleujar el descontentament

El mandatari promet girar full de l’era Nazarbayev i establir un «nou contracte social» entre el poble i l’Estat

El president del Kazakhstan anuncia l’inici de la retirada russa i mesures per alleujar el descontentament
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

En un nou discurs, dirigit en aquesta ocasió al Parlament a través de videoconferència, el president del Kazakhstan, Kassym-Josart Tokayev, ha informat que dijous començaria la retirada russa del país centreasiàtic, mentre ha anunciat una sèrie de mesures destinades a pal·liar el descontentament de la població i a posar límit a la corrupció. «Necessitem un nou format de contracte social», ha promès.

«La principal missió de les forces pacificadores s’ha completat amb èxit; en dos dies començarà el procés de retirada per fases; l’operació durarà no més de 10 dies», ha promès el mandatari, una cosa que ja havia avançat el mateix president rus, Vladímir Putin, el dia anterior.

Promeses, això sí, que hauran de ser confirmades amb fets en els pròxims dies. En diverses ocasions anteriors, el líder del Kremlin ha anunciat retirades dels seus contingents militars desplegats a l’exterior que mai van arribar a materialitzar-se o simplement van ser replegaments parcials posteriorment corregits quan va reproduir la tensió. Així ha passat en dues ocasions en el conflicte de Síria, i en una ocasió en el pols que enfronta Rússia amb Ucraïna.

Sentiment d’identitat

No obstant, a favor d’una retirada ràpida hi juga l’intens sentiment d’identitat nacional majoritari entre el poble kazakh. Segons els analistes, una presència militar prolongada del contingent enviat per l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OSTC), aliança militar que agrupa diverses repúbliques exsoviètiques i és liderada per Rússia, acabaria malmetent la imatge del cap de l’Estat kazakh entre la ciutadania, presentant-lo com a excessivament dependent del Kremlin.

Notícies relacionades

Tokayev ha dedicat un ampli espai del seu discurs als diputats a criticar a dirigents vinculats amb l’anterior president, Nursultan Nazarbayev, i a prometre que intentaria erradicar les pràctiques corruptes i el clientelisme generats durant el seu longeu mandat. «Ha arribat el moment de la transformació de les relacions entre l’Estat i la societat», ha anunciat.

Entre la bateria de mesures de caràcter populista que ha anunciat, hi ha la reestructuració del Banc Central. «S’ha convertit en un banc personal per a un cercle selecte de persones», ha denunciat. I ha recomanat vivament a les empreses del país contribuir monetàriament a un fons social destinat a millorar la sanitat i l’educació al país. Així mateix, ha encarregat al nou primer ministre, Alijan Smailov, el disseny d’un programa destinat a «incrementar els ingressos de la població en dos mesos».