Tensió a l’Àsia

Corea del Nord llança un projectil que Seül considera un «míssil balístic»

  • El llançament es produeix tot just una setmana després que Pyongyang llancés de prova un míssil hipersònic

Corea del Nord llança un projectil que Seül considera un «míssil balístic»

EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

Corea del Nord ha llançat avui un altre «projectil no identificat» en direcció al mar del Japó, segons va informar l’exèrcit sud-coreà, tot just sis dies després de provar el que Pyongyang va descriure com un nou míssil hipersònic. «Corea del Nord llança un projectil no identificat al mar de l’Est [nom que rep el mar del Japó a les dues Corees]», segons ha informat avui dimarts l’Estat Major Conjunt (JSC) sud-coreà en un breu comunicat sobre el llançament, que també ha sigut notificat pel Govern japonès. A la seva pàgina web, la Guàrdia Costanera nipona va considerar que «potencialment» es tractaria d’un míssil balístic i que «probablement» ha caigut ja a l’aigua –sense especificar on–, tot i que alhora va recomanar precaució a totes les embarcacions de la zona.

Per la seva banda, l’exèrcit sud-coreà també ha considerat avui que el projectil acabat de llançar per Corea del Nord cap al mar del Japó és un «míssil balístic». «El nostre exèrcit va detectar un projectil que es creu que és un míssil balístic llançat per Corea del Nord terra endins cap al mar de l’Est [nom que rep el mar del Japó a les dues Corees] a les 7.27 d’avui [22.27 GMT de dilluns]», va detallar en comunicat l’Estat Major Conjunt (JCS), que en un primer moment va parlar de «projectil no identificat». «Les agències d’intel·ligència de la República de Corea [nom oficial de la del Sud] i els EUA estan realitzant anàlisis detallades per obtenir informació addicional», afegeix el missatge.

Notícies relacionades

Aquest assaig arriba tot just sis dies després que Pyongyang provés un altre projectil que el règim va qualificar després com un nou míssil hipersònic i que els sistemes de detecció de Seül o Tòquio van catalogar en principi com a «míssil balístic», després dels problemes inicials per identificar-lo a causa del seu vol irregular. L’exèrcit nord-coreà va disparar a tall de prova el 5 de gener aquest nou míssil que, segons el règim, va recórrer uns 700 quilòmetres i va ser capaç de fer un gir de 120 quilòmetres. Seül va considerar després «exagerades» aquestes afirmacions i va assegurar que, tot i que el projectil va mostrar algunes de les característiques d’un míssil hipersònic, no pot qualificar-se tècnicament com a tal i que Pyongyang «encara ha d’aconseguir la tecnologia per a un vehicle de vol hipersònic». En qualsevol cas, les armes tàctiques que ha anat provant Pyongyang des del 2019, junt amb una altra que ja va qualificar com el seu primer míssil hipersònic i que va testar el setembre de l’any passat (el Hwasong-8), han sigut difícils de detectar amb precisió per Seül, Tòquio i Washington al traçar trajectòries no balístiques que permeten esquivar radars i escuts antimíssils.

El d’avui és el segon llançament a tall de prova que porta a terme aquest any Corea del Nord i arriba deu dies després que el líder Kim Jong-un pronunciés un discurs en què va remarcar la necessitat d’enfortir les defenses del país i en què alhora va evitar enviar un missatge conciliatori a Seül o a Washington. El diàleg sobre desnuclearització entre nord-coreans i nord-americans es manté estancat des de la fracassada cimera de Hanoi celebrada fa gairebé tres anys.