Tensió a l’Àsia central

El president del Kazakhstan assegura que els disturbis van ser un «intent de cop d’estat»

  • Putin assegura que les tropes russes i aliades són al país «per un període limitat»

El president del Kazakhstan assegura que els disturbis van ser un «intent de cop d’estat»

PRESIDENCIA DE KAZAJISTÁN

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, ha afirmat aquest dilluns que els disturbis registrats al seu país la setmana passada, que s’han saldat amb 164 morts i uns 8.000 detinguts, van ser un «intent de cop d'estat» i ha promès que les tropes russes i aliades que recolzen el Govern se n’aniran «aviat», una vegada compleixin la seva missió.

Tokayev ha fet un balanç dels esdeveniments en una videoconferència amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin i els seus altres aliats de l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), que van desplegar 2.030 homes a l’antiga república soviètica. Segons va afirmar, el país ha sigut atacat per «grups de combatents armats» –que incloïen «terroristes», «islamistes», «delinqüents», «esbirros» i «criminals de pa sucat amb oli»– que van aprofitar les manifestacions per l’augment dels preus del combustible com a excusa per actuar.

«El seu objectiu principal va aparèixer amb claredat: soscavar l’ordre constitucional, destruir les institucions de govern i prendre el poder. Es tractava d’un intent de cop d’estat», ha dit Tokayev.

Els violents disturbis, que van començar de manera sobtada, van portar el president kazakh a demanar ajuda a Rússia. El 6 de gener es va desplegar un contingent multinacional de l’Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva (OTSC), una aliança dirigida per Moscou. Putin va confirmar que els seus soldats són allà «per un període limitat». La vigília, el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, va afirmar que serà «molt difícil» treure els militars russos del Kazakhstan.

«Terrorisme internacional»

El president rus ha insistit que els greus disturbis soferts al país veí responen a una «agressió del terrorisme internacional», referint-se a «bandes d’homes armats», que «clarament tenen experiència de combat» i que van ser entrenats en «centres a l’estranger». I va advertir que Moscou no tolerarà «revolucions de colors» a l’antiga URSS, una expressió per descriure les revoltes orquestrades segons el Kremlin per Occident als antics països soviètics des de la dècada del 2000.

Aquest dilluns, Almati, la ciutat més gran i capital econòmica del país centreasiàtic, semblava tornar a poc a poc a la normalitat. Les autoritats han restablert parcialment la connexió a internet, però les façanes cremades dels edificis públics i els vehicles calcinats continuaven donant testimoni de la violència dels enfrontaments.

Corrupció endèmica

Notícies relacionades

A més de l’augment dels preus del combustible, la ira dels manifestants també es va dirigir a la corrupció endèmica del país i a l’expresident Nursultan Nazarbayev, de 81 anys, que va governar el país sense oposició des de 1989 fins al 2019, abans d’entregar les regnes del poder a Tokayev.

Nazarbayev no ha aparegut públicament des que van començar els disturbis, entre rumors que ha fugit a l’estranger. El seu portaveu, Aydos Ukibai, va dir dissabte que l’expresident demanava a la població que recolzés el Govern.