El madurisme pateix una forta derrota simbòlica al perdre a les urnes el bressol d’Hugo Chávez

  • L’oposició va tornar a guanyar a Barinas, l’estat natal d’Hugo Chávez, governat fa dues dècades per la família de l’exmandatari

  • El tribunal electoral havia anul·lat l’elecció del novembre passat que havia sigut també favorable als opositors

El madurisme pateix una forta derrota simbòlica al perdre a les urnes el bressol d’Hugo Chávez
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El madurisme va caure derrotat de la derrota electoral a l’estat de Barinas, el bressol d’Hugo Chávez i una mena de feu familiar des de la seva arribada al poder, fa més de dues dècades. Malgrat els abundants recursos que l’Estat va abocar per sostenir la candidatura de Jorge Arreaza, un exministre de Chávez i del mateix Maduro, a més de marit d’una de les filles de l’extint bolivarià, el socialdemòcrata Sergio Garrido va posar final al domini del cognom del bolivarià. «Ha guanyat la unitat [opositora]. Volem sumar la quantitat de voluntats més elevada per construir i ajudar a superar els obstacles i problemes que patim a Barinas», va dir.

El president Nicolás Maduro havia intentat sense sort convèncer els habitants d’aquesta regió ubicada a 500 quilòmetres de Caracas sobre tot el que estava en joc. «¡Vencerem amb l’esperit immortal del Comandant Chávez!», va dir. No li van fer gaire cas. D’aquesta manera, el Govern va provar en dos mesos la mateixa medicina. Durant els comicis regionals del 21 de novembre, l’oposició s’havia imposat a Barinas com una mena d’excepció a la regla general d’aquesta contesa, on 20 estats van quedar en mans del Partit Socialista Unificat (PSUV). Però la justícia electoral va anul·lar el triomf de Freddy Superlano per considerar que estava inhabilitat per competir. Superlano havia derrotat ni més ni menys que Argenis Chávez, germà de l’exmandatari, que no va voler tornar a participar dels comicis, potser pressentint-ne el resultat.

L’elecció es va tornar a repetir i l’antimadurisme va cantar una altra vegada victòria. Les autoritats electorals es van demorar més del compte a anunciar el guanyador malgrat el reconeixement del mateix Barraza. «Barinas estimada. La informació que rebem de les nostres estructures del PSUV, indiquen que, tot i que hem augmentat en votació, no hem aconseguit l’objectiu. Agraeixo de tot cor el suport de la nostra heroica militància. Continuarem protegint el poble de Barinas des de tots els espais». Barreaza va ser molt més audaç que el ministre de Comunicació, Alfred Nazareth, que, hores més tard, tot just va mussitar: «L’oposició guanyarà» a Barinas.

Superlano, que pertany a voluntat Popular (VP), el partit de l’exlegislador Juan Guaidó, encara autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, va ser un dels primers a celebrar el triomf. «Avui els barinesos no s’han enfrontat només al PSUV, sinó a tot l’Estat».

Impacte nacional

 «No ha valgut el populisme, mobilització oficial, desplaçament militar, control institucional ni atacs virulents contra els que volien votar. El vot de més de la meitat dels ciutadans ha matat diversos ocells d’un tret», va assenyalar l’analista Luis Vicente León. Si bé els resultats d’aquest diumenge no alteren el mapa polític general, són, segons León, «una gran lliçó sobre la potència del vot per pressionar canvis, fins i tot quan les condicions electorals són desavantatjoses». El 21 de novembre, l’oposició va afavorir la victòria del madurisme al no tenir una estratègia comuna. «Haver tingut totes les forces polítiques i líders opositors institucionals abocats a Barinas donant suport al seu candidat va permetre canalitzar la ràbia i produir un triomf amb una simbologia fonamental», va assenyalar León. En aquest sentit, també van ser derrotats els sectors més radicals de l’antimadurisme que no confien en la lluita electoral. Aviat se sabrà fins a quin punt l’oposició treu lliçons del que ha succeït a les urnes i com defineix el seu full de ruta. Des de fa mesos es troben en suspens les negociacions amb el Govern que es portaven a terme a Mèxic amb patrocini dels amfitrions i Noruega per tal de resoldre el conflicte polític que ha sumit Veneçuela en una crisi sense precedents.

«Tots hem de continuar treballant perquè el canvi que avui s’ha expressat a Barinas acabi de consolidar-se a tota la nostra pàtria», va dir l’excandidat presidencial, Henrique Capriles.

Notícies relacionades

Guaidó, que ha sigut reticent a la participació dels comicis regionals de novembre i es troba cada vegada més debilitat al front intern, més enllà del suport nord-americà, aquesta vegada va celebrar com a propi el triomf de Garrido. «On va començar, acaba», va dir en relació amb Barinas, la regió natal de Chávez. «La dictadura ha perdut, i no parlem només d’un resultat».

 

Temes:

Veneçuela