Comicis a l’octubre

El Brasil encara el seu any electoral amb Bolsonaro enfonsat i Lula al centre

  • El president va estar internat per una obstrucció intestinal de la qual els seus partidaris van intentar treure rèdit polític

  • Les enquestes li auguren una pallissa en els comicis d’octubre que marcarien el final de les seves ambicions per ser reelegit

El Brasil encara el seu any electoral amb Bolsonaro enfonsat i Lula al centre

NELSON ALMEIDA

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Jair Bolsonaro va mastegar malament unes gambes i va haver d’interrompre les seves vacances per una obstrucció intestinal. Mal auguri per al que sembla l’últim any de la seva aventura presidencial: les enquestes li han portat pèssimes notícies de cara a les eleccions d’octubre. Luiz Inacio Lula da Silva el derrotaria en primera volta. No han faltat adversaris que van trobar en aquestes prediccions el motiu de la seva indigestió i la necessitat cada vegada més urgent de l’excapità retirat de recuperar vots tant sí com no. Al sortir de l’Hospital de l’Estrella de Vila Nova, a San Pablo, Bolsonaro va confirmar part aquestes sospites. Va dir que, amb la seva convalescència, no havia intentat «victimitzar-se» per obtenir rèdits polítics.

Les vacances del president prèvies a l’incident havien despertat controvèrsies. Els seus passejos amb moto aquàtica per les platges del sud contrastaven amb les escenes dramàtiques que deixaven les inundacions al nord-est. Però els seus problemes de salut van silenciar aquesta polèmica. El Govern d’ultradreta va recordar l’atemptat amb un punyal va patir Bolsonaro durant la campanya electoral del 2018 que el va portar al palau Planalto. Com en altres ocasions, les xarxes socials es van omplir de fotografies del president amb una sonda nasogàstrica o caminant pel passadís de l’hospital.

El diputat Eduardo Bolsonaro va publicar una imatge del moment d’aquell atac amb la frase «¿qui ha ordenat matar Bolsonaro?». El seu pare ha reclamat la reobertura de les investigacions judicials que van atribuir l’atac a l’acció solitària d’un al·lucinat. «Segons la meva opinió, no és difícil desentranyar aquest cas. Segurament arribarà a gent important».

El rei de les fake news

fake newsMarcos Nogueira va assenyalar al respecte des de Folha de São Paulo que, si bé a hores d’ara «és difícil sorprendre’s de qualsevol barbaritat que cometi» el cap d’Estat, cal admetre que «se supera cada dia en ineptitud». «¿Qui es compadeix del sofriment de Bolsonaro?», es va preguntar la seva vegada la revista Carta Capital. Un recent mesurament de la consultora Datafolha mostra que la figura del capità retirat és aprovada per un 22% dels brasilers. És aquesta franja la que creu encara en un cap d’Estat que, segons l’agència Aos Fatos (als fets), va propagar el 2021 una mitjana diària de 6,9 declaracions falses o distorsionades.

Per això la nova hospitalització ha provocat tantes suspicàcies. Bolsonaro, va escriure Ricardo Kertzman, columnista del setmanari Istoé, és «un bast inhumà, un cruel insensible i incapaç de la més mínima empatia i solidaritat amb els altres. Pitjor encara, té la menyspreable capacitat de burlar-se fins i tot dels que pateixen». No obstant, cada vegada que es veu afectat per un problema de salut, «intenta atraure, a més de l’atenció amb finalitats electorals, algun tipus de solidaritat. Segur que no té èxit, tret d’entre els tontos».

Campanya anticipada

Els seguidors del president van pregar per la seva recuperació i van condemnar la falta d’empatia dels altres. «¡Gràcies a Déu, el meu pare està bé! Cada vegada que passa per això és impossible no indignar-se amb la mentida que Bolsonaro té discurs d’odi», va dir el senador Flavio Bolsonaro. Quan va ser donat d’alta, el president va reprendre les seves activitats, que no són res més que una campanya electoral anticipada. Se’l va veure somriure a l’estat de Goiás durant un festival de música rural.

Els brasilers acudiran a les urnes el 2 d’octubre. 10 mesos abans de la contesa, Datafolha i la consultora Ipec donen com a guanyador en la primera volta Lula, l’exmandatari que va ser proscrit en els comicis de 2018 que van aplanar el camí de Bolsonaro i després, sota el seu Govern, va passar 580 dies a la presó. En cas d’anar a una segona volta, el líder del Partit dels Treballadors (PT) es quedaria amb el 65% dels vots vàlids.

Notícies relacionades

Bolsonaro s’hauria de repartir les adhesions restants amb Sergio Moro, el jutge que al seu moment va condemnar Lula i, com a premi, es va convertir després en superministre de Seguretat del Govern d’ultradreta. Moro va trencar amb Bolsonaro. Després, la seva condició de jutge implacable es va fer miques. El procés contra Lula va demostrar ser parcial i va ser anul·lat. L’exmagistrat, que ocupa el tercer lloc en les preferències electorals, ha sortit a buscar bolsonaristes desencisats.

A prop del mandatari temen un altre tipus de desercions: la del votant evangèlic. Una enquesta recent ha detectat que una mica més de la meitat d’aquesta feligresia aquesta vegada votaria per un Lula cada vegada més inclinat cap al centre per garantir la seva victòria electoral. «Té capital polític», va dir Abner Ferreira, un dels principals bisbes de l’Assemblea de Déu. El seu pare és un dels líders d’aquesta església pentecostal que ha compromès el seu vot a Bolsonaro a l’octubre. S’acaba de fer una foto en la qual se’l veu abraçat amb l’expresident. Per al capità retirat, aquest gest afectuós deu haver sigut més difícil d’empassar que les gambes que van fer malbé el seu intestí.