Un any de l’assalt al Capitoli

Trump cancel·la la roda de premsa prevista per a l’aniversari per consell del seu entorn

Assessors de l’expresident nord-americà li han aconsellat no intervenir un dia ple d’actes commemoratius i en el qual no tindria l’atenció mediàtica desitjada

Trump cancel·la la roda de premsa prevista per a l’aniversari per consell del seu entorn

MANDEL NGAN / AFP

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Aquest dimarts a la tarda, en un correu electrònic, l’expresident Donald Trump va anunciar de forma inesperada la cancel·lació de la roda de premsa que havia organitzat a Mar-a-Lago per a aquest dijous, primer aniversari de l’assalt al Capitoli. En una de les seves diatribes habituals, va utilitzar les crítiques i els insults a la investigació d’aquest assalt que està realitzant un comitè de la Cambra baixa i als mitjans de comunicació com a argument per justificar la seva decisió, va tornar a repetir les seves acusacions infundades i desacreditades de frau electoral i va prometre abordar els missatges planificats per a dijous en un míting que té organitzat el dia 15 a Arizona. Al darrere de la cancel·lació, no obstant, bateguen altres factors.

Aliats i assessors pròxims li havien desaconsellat una compareixença que prometia ser polèmica i tornar el focus a un dels punts més baixos de la seva presidència. El senador Lindsay Graham, per exemple, ha confirmat a ‘Axios’ i ‘The Wall Street Journal’ que durant una partida de golf el cap de setmana passat va advertir Trump que la roda de premsa podia comportar «molt pocs avantatges» i en canvi representar «perill» per a ell, i el va animar a «millor concentrar-se en la reforma de les eleccions».

Respir als republicans

Notícies relacionades

Fins i tot a FoxNews, la cadena més amiga de l’expresident, la presentadora Laura Ingraham va suggerir que la roda de premsa no era «intel·ligent». I declaracions com aquesta o l’advertència de Graham que «no tindria la penetració buscada» van fer que calés en Trump la consciència que no tenia garantida la cobertura mediàtica que buscava, especialment un dia ombrívol en què hi ha planificats nombrosos actes institucionals, incloent un discurs del president Joe Biden i la vicepresidenta Kamala Harris.

L’anul·lació ha donat un respir als líders republicans al Congrés i especialment als senadors que, lluny de les veus més radicals en la formació, pretenen passar per l’aniversari de l’assalt el més discretament que sigui possible. I va arribar poc després que es fes públic que el comitè investigador de l’assalt ha demanat a un altre presentador de Fox, Sean Hannity, durant la presidència del republicà una de les persones sense càrrec que més influència i comunicació directa va tenir amb ell, que contesti a preguntes sobre les seves comunicacions amb la Casa Blanca tant el 6 de gener com els dies posteriors.