Crisi al país andí

La fiscalia peruana obre una investigació contra el president Castillo

El procediment, que només pot tenir efecte un cop s’acabi el mandat, té lloc en un escenari de forta debilitat institucional i successives crisis dins un Govern que porta només sis mesos en el poder

La fiscalia peruana obre una investigació contra el president Castillo
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president peruà Pedro Castillo ha començat el 2022 amb nous senyals de perill al seu voltant. Després d’assumir el càrrec, el 28 de juliol passat, va viure successives crisis que el van obligar a canviar el primer ministre i 12 dels responsables dels ministeris. Però ara és el mestre rural d’esquerres que ha quedat en el punt de mira de la fiscal general, Zoraida Ávalos.

Castillo és objecte d’una investigació preliminar per presumpte tràfic d’influències que es relaciona amb ascensos militars, una licitació per adquirir biodièsel a Petroperú i la construcció d’un pont. De fet, el procés penal contra Castillo podrà començar quan s’acabi el seu mandat, segons indica la Carta Magna. Només el Congrés pot autoritzar un judici, però de tipus polític.

De tota manera, la decisió presa per la fiscal general té lloc enmig d’un setge constant contra un Govern que va néixer feble i en un país que ha fet de la inestabilitat institucional una cosa natural. El president Pedro Pablo Kuczynski va dimitir el 2018 abans de ser cessat pel Parlament i el seu successor, Martín Vizcarra, va ser el blanc d’una moció de censura el novembre del 2020. Castillo ha evitat de moment que prosperi la seva destitució parlamentària, tot i que és una possibilitat latent. És en aquest context que ha arribat la investigació en contra seu.

Tot va començar l’octubre passat, quan es va detectar la presència de l’empresària i lobbista Karelim López al Palau de Govern com acompanyant d’un grup d’homes de negocis que, poc temps després, van guanyar licitacions milionàries. La velocitat del procediment va cridar immediatament l’atenció. El nom de López, d’altra banda, no és desconegut per als mitjans de premsa. Ha tingut relacions més que fluïdes amb governs anteriors i mai va amagar la seva simpatia per Keiko Fujimori.

En l’editorial d’aquest dimecres, el diari Perú21 va criticar la fiscal Ávalos per desfer amb una mà el que va fer amb l’altra al suspendre les investigacions fins que s’acabi el mandat de Castillo. «La decisió és inexplicable perquè Ávalos diu en la seva resolució que hi ha prou indicis que podrien ser qualificats com delictes». L’exprocuradora anticorrupció Katherine Ampuero va fer un apunt similar: «Obro (la investigació), però no investigo. És absurd. S’han de portar a terme els actes urgents i necessaris que busquin assegurar el material probatori per part del ministeri públic».

Nous fronts de conflicte

Després d’haver fracassat la moció de censura contra el president, part de l’oposició de dretes, amb el fujimorisme al capdavant, comença a apuntar contra la ‘premier’ Mirtha Vásquez. Però només sembla ser una peça menor d’un escacs polític que busca fer escac i mat a un dirigent social que va guanyar la primera volta electoral amb el 21% dels vots, es va imposar en la segona a Fujimori per menys de 40.000 sufragis i des que va assumir el càrrec no té un respir al palau Pizarro.

Notícies relacionades

«L’escenari de nous episodis de confrontació que escalin fins a una vacant i que la majoria de la població hi estigui d’acord si es confirmen evidències de corrupció, manté una alta probabilitat. Un escenari terrible, per cert», va dir Fernando Vivas, columnista del diari de Lima El Comercio. Segons el seu criteri, s’entreveu al seu torn un escenari alternatiu «pitjor que el caos que es podria derivar d’una temptativa de destitució: un pacte «infame» entre el Govern i la majoria del Congrés, sobre la base de la concessió de favors mutus. Des de fa setmanes, Castillo intenta portar endavant un «diàleg» amb sectors de l’oposició per establir les bases d’una governabilitat que desconeix des del començament de la seva presidència.

«Si (Castillo) no canvia, cau», va assegurar l’analista César Hildebrant. Per a la seva supervivència, el president no descartaria accelerar el seu desplaçament cap al centre polític, més enllà del disgust de Perú Lliure, el partit d’esquerres tradicional que en el seu moment el va ungir com a candidat en virtut del paper que havia exercit durant un conflicte docent.

Temes:

Perú