Segon aniversari

El president iranià promet venjança si Trump no és jutjat per la mort de Soleimani

  • Ebrahim Raisi ha presidit la cerimònia d’homenatge al general assassinat el gener del 2020 en un atac de precisió llançat per drons nord-americans

  • El militar estava considerat pel règim de Teheran com un heroi com a cap de la Força Quds dels Guardians de la Revolució iraniana (IRGC)

El president iranià promet venjança si Trump no és jutjat per la mort de Soleimani

MAJID ASGARIPOUR / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

El president de l’Iran, Ebrahim Raisi, ha advertit avui que l’umma (la comunitat musulmana) es prendrà la justícia per la seva mà si l’expresident nord-americà Donald Trump no és jutjat per l’assassinat del general Qasem Soleimani, de la mort del qual es compleixen avui dos anys. «Trump, (l’exsecretari d’Estat) Pompeo i els seus còmplices han de ser jutjats pel crim de l’assassinat del general Qasem Soleimani», ha dit Raisi en la principal cerimònia en memòria de l’exmilitar, celebrada a la mesquita Mosala de Teheran. «L’umma venjarà Soleimaní si Trump i Pompeo no fan front a la justícia», ha avisat el president.

Raisi ha fet aquestes afirmacions davant els milers de persones que han assistit a la principal cerimònia per commemorar la mort de l’exgeneral de la Força Quds dels Guardians de la Revolució iraniana (IRGC) en un bombardeig amb dron nord-americà el 3 de gener del 2020 a prop de l’aeroport de Bagdad. La televisió estatal ha mostrat en directe la cerimònia. Trump va ordenar la mort de Soleimani afirmant que el general preparava un atac «imminent» contra persones nord-americanes a la capital iraquiana. Com a resposta a l’assassinat, l’Iran va llançar diversos míssils contra les bases iraquianes que allotgen soldats nord-americans.

En els últims dies ciutats com Teheran s’han omplert de cartells celebrant l’exmilitar, a qui el règim descriu com un «heroi», «màrtir», «activista social», «activista contra el canvi climàtic» i «diplomàtic», entre d’altres.

Negociació nuclear

Per la seva part, el líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, l’home fort del règim, ha reafirmat les paraules del president iranià i ha promès que els Estats Units i en particular Trump pagaran per la mort de Soleimani. «Els assassins del màrtir Soleimani com Trump pagaran pel seu crim», ha escrit en el seu compte de Twitter Khamenei, sense explicar com. «El màrtir Soleimani és més perillós per als seus enemics que el general Soleimani», ha escrit Khamenei.

El cap adjunt del poder judicial iranià, Kazem Gharibabadi, va afirmar diumenge que «125 sospitosos o acusats», la majoria nord-americans, estan implicats en l’assassinat del general. «L’atac terrorista (...) va estar orquestrat i executat de manera organitzada pel Govern americà de llavors així que la Casa Blanca és avui la responsable», ha dit el Ministeri d’Exteriors iranià en un comunicat.

Notícies relacionades

L’aniversari de la mort del militar iranià arriba enmig de les converses a Viena per rescatar l’acord nuclear del 2015 entre l’Iran i Alemanya, França, el Regne Unit, la Xina, Rússia i els Estats Units de manera indirecta. L’acord nuclear limitava el programa nuclear iranià a canvi de l’aixecament de les sancions nord-americanes, però Washington el va abandonar el 2018 i va imposar noves mesures punitives contra l’Iran. Com a resposta, Teheran va començar a incomplir els límits imposats al seu programa atòmic.

Els contactes de Viena tenen un doble objectiu: que els EUA tornin al pacte i que l’Iran torni a complir-lo plenament.