Nou brot de covid-19

La Xina calca a Xian el tancament de Wuhan

  • La ciutat compleix el sisè dia de confinament mentre els contagis al país es disparen fins a les seves xifres més altes des de març del 2020

La Xina calca a Xian el tancament de Wuhan
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Xian és Wuhan dos anys després, amb els carrers deserts i la població esperant que s’escampi el coronavirus. Els 13 milions d’habitants de la capital de la província de Shaanxi compleixen el sisè dia de confinament mentre continuen augmentant els contagis. Avui se n’anunciaven 182 a tot el país, dels quals 175 corresponen al bressol dels guerrers de terracota. Són xifres ridícules en comparació amb les globals, però no es recordaven tan altes des que el març de l’any passat es lidiés amb l’inici de la pandèmia a Wuhan i legitimen la tornada del «mode guerra».

El brot de covid-19 suma ja més de 800 casos després de colar-se un contagiat en un vol procedent del Pakistan dues setmanes enrere. Els tests massius immediats van revelar desenes de casos escampats als 14 districtes i dies després es va ordenar el confinament estricte. El tancament va anul·lar els vols d’entrada i sortida, els trens i els autobusos, i va exigir una autorització especial de les autoritats per abandonar la ciutat. Només hi circulen els vehicles que desinfecten els carrers i edificis i s’ha imposat el treball des de casa. Una notificació per telèfon mòbil va informar que a penes una persona de cada família pot sortir de casa cada dos dies per comprar l’imprescindible. Xian, una dels pulmons econòmics del nord de la Xina, s’ha paralitzat en compliment de la política de tolerància zero, que continua vigent des de l’inici de la pandèmia.

Més de 3.000 estacions per realitzar proves PCR s’han aixecat al llarg de la ciutat i on treballen 45.000 voluntaris durant tota la jornada. També s’ha mobilitzat el personal mèdic de l’Exèrcit d’Alliberament Popular i gairebé 18.000 ciutadans identificats com a contactes pròxims dels contagiats són monitoritzats.

Confinament estricte

Wang Ji, empresària en la trentena, compleix ja la segona setmana de tancament perquè un company de classe del seu fill de 10 anys havia donat positiu als inicis del brot. A aquesta quarantena imposada a tots els familiars va encadenar l’ordenada amb caràcter general. Al seu districte, dels més afectats, ni tan sols poden sortir a la compra. «Fem la comanda als grups de WeChat (una mena de WhatsApp xinès) i el personal del supermercat diposita el menjar a la porta del complex de vivendes. Allà és recollit pels treballadors i ens el pugen a casa», assenyala. Afronta l’experiència sense més laments que el tedi. «El meu fill estudia a distància amb l’ordinador i parlo amb els meus pares diàriament per videoconferència. Espero que el brot hagi desaparegut perquè altrament haurem de passar l’any nou a casa», assenyala per telèfon.

Notícies relacionades

El tancament era assumit per la població des que el nombre de contagis va començar a pujar la setmana anterior i la propagació per tots els barris va impedir mesures quirúrgiques. Els confinaments han arribat avui a Yanan, una ciutat a uns 300 quilòmetres de Xian. Amb prou feines compta amb dos milions d’habitants, una ridiculesa per a les magnituds xineses, però és un lloc grapat a la memòria històrica: allà va culminar Mao la Llarga Marxa i va preparar durant anys el seu assalt a Pequín. Diversos districtes han sigut tancats i ha acabat temporalment el pelegrinatge turístic.

A la Xina li urgeix embridar l’últim rebrot. Tot just falten 40 dies perquè s’encengui el peveter dels Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín, amb els quals la Xina vol demostrar que un macroesdeveniment esportiu amb públic també és factible en temps pandèmics. I en només un mes celebra l’Any Nou i el Festival de Primavera, la principal setmana de vacances del calendari. En aquells dies es produeix el moviment de persones més gran al món i les autoritats d’algunes províncies ja han desaconsellat els viatges si no són imprescindibles. Zhang Boli, expert mèdic i antic delegat de l’Assemblea Nacional Popular, s’ha mostrat confiat a salvar-los i extingir l’última amenaça a finals de gener.

Temes:

Xina Coronavirus