Crisi migratòria

Una trentena d’immigrants morts en dos naufragis al mar Egeu

Els guardacostes alerten d’un augment de l’activitat dels traficants

1
Es llegeix en minuts

Almenys 16 migrants van morir al mar Egeu divendres en el naufragi de l’embarcació que els transportava, hores després d’un altre incident similar en el qual van morir 11 persones més, informen els guardacostes grecs.

Segons l’agència de notícies d’Atenes, els agents marítims van trobar els cossos de 12 homes, 3 dones i un nadó i van rescatar 63 persones d’un barco que havia bolcat i s’havia enfonsat a prop de l’illa de Paros amb unes 80 persones a bord.

Aquesta última tragèdia –la tercera des de dimecres– es produeix en un moment d’activitat de traficants en aigües gregues inusualment alta, un nivell que no s’havia vist en mesos.

Bloquejats en un illot

Divendres al matí s’havia completat un operatiu per rescatar 90 migrants que havien quedat bloquejats en un illot al nord de l’illa grega d’Anticitera després que el bot en què viatjaven xoqués amb aquest: entre els supervivents hi havia 52 homes, 11 dones i 27 nens. En l’operació, els guardacostes van recuperar 11 cadàvers.

Dimecres, un bot que transportava migrants es va enfonsar davant l’illa de Folegandros i hi van morir almenys tres persones. 13 en van ser rescatades, però diverses dotzenes (entre 32 i 50, segons els supervivents) es mantenen desaparegudes, van indicar les autoritats a l’AFP.

L’agència de l’ONU per als refugiats, ACNUR, va assegurar que l’accident de Folegandros ha sigut el pitjor al mar Egeu aquest any. «Aquest naufragi és un dolorós recordatori que la gent continua embarcant-se en perillosos viatges a la recerca de seguretat», va dir Adriano Silvestri, representant assistent de l’ACNUR a Grècia.

Notícies relacionades

Divendres, la guàrdia costanera havia interceptat una altra embarcació amb 92 homes i nens a bord després que encallés a la costa de la península del Peloponès. Posteriorment, van detenir tres presumptes traficants que van fugir del barco a peu.

L’ONU estima que, des del gener fins al novembre d’aquest any, unes 2.500 persones han mort o desaparegut al mar en el seu intent d’arribar a Europa. Prop d’un milió de persones, principalment refugiats sirians, van arribar a la Unió Europea el 2015 després de creuar a les illes gregues a prop de Turquia.