Mina de jade

L’ensorrament en una mina de Birmània deixa ja quatre morts

  • Desenes de persones segueixen desaparegudes després d’un lliscament de terres en l’excavació

L’ensorrament en una mina de Birmània deixa ja quatre morts
1
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys quatre persones han mort i desenes es mantenen desaparegudes arran de l’accident en una mina de jade al nord de Birmània, informen aquest dijous els mitjans locals. L’operació d’emergència va recuperar els cadàvers de quatre persones, segons fotografies publicades pel portal Khit Thit Media, mentre continuen els treballs de recerca de desenes de persones sorpreses dimecres a la matinada per un corriment de terra en una mina de Hpakant, a l’estat de Kachin.

Un membre dels equips de rescat va indicar dimecres a EFE que es creu que almenys 50 persones van ser víctimes de l’allau, tot i que els mitjans locals eleven la xifra a aproximadament un centenar. La verificació de dades és molt complicada, ja que la majoria dels desapareguts són miners sense llicència que busquen pedres de jade a les muntanyes de rebutjos de terra llançats per les companyies mineres. L’allau també hauria colpejat una espècie d’assentament amb cabanes construïdes amb pals i lona ubicat prop d’un petit llac. Els treballs de recerca i rescat són extremadament difícils en aquesta escarpada regió, amb inestables penya-segats i on l’aigua argilenca atrapa els cossos al fons.

Notícies relacionades

Aquest tipus de successos són freqüents a Hpakant, on els miners treballen en condicions extremadament precàries. El cap de setmana passat es va produir un altre accident similar que va deixar sis morts al mateix complex miner, el més gran del món dedicat al jade, va informar el portal local The Mizzima. El juliol del 2020 una allau va sepultar més de 160 miners mentre extreien el cobejat jade dels pendents excavats enmig d’una pluja torrencial, i un any abans almenys 54 persones van morir a causa d’un corriment de terres en un altre punt del complex miner, localitzat a uns 800 quilòmetres al nord de la capital, Nay Pyi Taw.

Les mines de jade, a què la premsa estrangera té l’accés vedat, s’han convertit en un iman per a milers de birmans empobrits procedents de tot el país, però en la majoria dels casos els beneficis són escassos i els riscos són elevats. Birmània és el productor mundial més gran de jadeïta, una preuada varietat de jade que s’extreu principalment a les muntanyes de Kachin i és especialment cobejada a la veïna Xina, on van a parar la majoria de les exportacions.

Temes:

Birmània