Desastre natural a l’Àsia

El tifó ‘Rai’ deixa almenys 208 morts a les Filipines

  • El cicló, que va deixar més de 300.000 persones desplaçades de casa seva, va abandonar el país dissabte en direcció al Vietnam

  • Científics atribueixen l’enduriment dels huracans a l’arxipèlag a la incidència del canvi climàtic

El tifó ‘Rai’ deixa almenys 208 morts a les Filipines

EFE

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Almenys 208 persones van morir després del pas del ‘Rai’ per les Filipines, el pitjor tifó que ha passat aquest any pel país, segons va informar la policia aquest dilluns, mentre s’intensifiquen els esforços per portar aliments i aigua a les illes devastades. Després del seu pas per les zones centre i sud de l’arxipèlag filipí, el cicló ha deixat més de 239 persones ferides i 52 de desaparegudes.

La Creu Roja Filipina va reportar una «completa carnisseria» a les zones costaneres colpejades pel ‘Rai’, deixant cases, hospitals i escoles «fetes miques». Més de 300.000 persones van abandonar casa seva o el seu hotel després del pas d’huracà, i diverses zones es van quedar sense comunicacions ni servei elèctric, mentre que en altres llocs va arrencar sostres dels edificis i va fer caure pals d’electricitat.

El governador de la popular illa turística de Bohol Arthur Yap va informar que les víctimes fatals a l’illa en van ser 80. Amb això, la xifra total de morts reportades ascendeix a 208, d’acord amb dades oficials, que confirmen que el ‘Rai’ ha sigut un dels tifons més mortífers que han colpejat les Filipines en els últims anys. No obstant, és probable que el balanç de morts augmenti a mesura que les agències del Govern comencin a avaluar la totalitat del desastre. Actualment hi ha desplegats milers de policies, militars, guàrdies costaners i bombers per assistir en les recerques i rescat a les zones afectades. A més, les autoritats han hagut de fer ús de maquinària pesada per poder desembarassar les carreteres per la caiguda de pals d’electricitat i arbres.

El canvi climàtic i els tifons

Notícies relacionades

Dijous passat el tifó ‘Rai’ va arribar a costes filipines amb vents de 198 quilòmetres per hora i no va ser fins dissabte que va abandonar el país illenc en direcció al Vietnam, sembrant la destrucció a nombroses localitats de l’arxipèlag. «Jo vaig veure com el tifó Odette va arrasar la capital provincial», va indicar el portaveu de la delegació provincial de Dinagat, Jeffrfey Crisostomo a mitjans internacionals, utilitzant la denominació local per al ‘Rai.’ «Hi havia taules tan grans com una persona que van sortir volant per l’envestida de la tempesta», va dir.

Els científics han advertit que els tifons es tornen cada vegada més poderosos i s’enforteixen més ràpidament com a efecte del canvi climàtic. Filipines és considerat com un dels països més vulnerables al canvi climàtic i rep anualment uns 20 tifons i tempestes, alguns, d’efectes devastadors.