Draghi i Scholz remarquen que la unanimitat és «un veritable obstacle» per al futur de la UE

  • El nou canceller alemany viatja a Roma per reunir-se amb el líder italià i anuncia un nou «pla d’acció» entre els dos països

  • Scholz afirma que Itàlia és «un exemple lluminós» per la seva campanya de vacunació

Draghi i Scholz remarquen que la unanimitat és «un veritable obstacle» per al futur de la UE

Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Aplaudiments com no se sentien des de fa dècades d’Alemanya a Itàlia. En aquest clima eufòric, durant una roda de premsa en la qual no van faltar les bromes, el primer ministre italià, Mario Draghi, i el nou canceller germànic, Olaf Scholz, han escenificat aquest dilluns una aliança sense fissures, alhora que han remarcat que, en decisions sobre el futur de la Unió Europea (UE), arribar a la unanimitat entre els països socis és de vegades «un obstacle» per a l’acció i fortalesa del club europeu. 

En particular, en l’àmbit de la política exterior i seguretat, la UE «ha de prendre més accions» sense recórrer sempre «a la unanimitat, sinó a la majoria», ha afirmat Scholz, a l’afegir que tot i així és possible trobar «acords» amb tots els països europeus. «Hi estic d’acord», ha respost Draghi. «En política exterior, per a una eventual construcció d’una defensa comuna, i també per a moltes altres qüestions, la unanimitat s’ha transformat en un veritable obstacle per a la capacitat d’actuar de la UE», ha afegit. «És necessari que la superem però també que trobem una entesa», hi ha coincidit també l’italià.

Pla d’acció

Notícies relacionades

En aquest context, els dos líders també van informar que Itàlia i Alemanya han començat a estudiar un nou «pla d’acció» que reforci la col·laboració entre els dos països, segons van dir, sense donar-ne gaire més detalls. Un pacte, aquest, que arriba després del recent tractat bilateral entre Roma i París, que alguns han vist com una maniobra que podria alterar els equilibris de poder a la UE. 

De moment, Alemanya i Itàlia van acordar reforçar la cooperació «en sectors crucials, com l’hidrogen i la microelectrònica», ha informat Draghi. Per lluitar contra el canvi climàtic i avançar cap a la digitalització, «Europa ha de ser important a escala econòmica, i això, sense una estreta col·laboració, no ho aconseguim», ha afegit Scholz, que no va estalviar elogis cap a Itàlia, país que va qualificar d’«exemple lluminós» per la seva campanya de vacunació i els recents resultats de la seva economia. «També nosaltres hem vacunat molta gent, però no a tots els que hauríem volgut», va argumentar l’alemany.