Atac a la democràcia

La policia del Brasil atribueix 11 delictes a Bolsonaro per difondre notícies falses

  • S’apunta al seu paper «directe i rellevant» en l’ús de mentides per atacar les institucions democràtiques durant les eleccions del 2018

  • L’informe policial ha sigut remès al Tribunal Suprem, que investiga el president per abocar desinformació per manipular la gent

La policia del Brasil atribueix 11 delictes a Bolsonaro per difondre notícies falses

Reuters

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Policia Federal del Brasil ha anunciat aquest dijous que una investigació policial identifica el president del país, Jair Bolsonaro, com a principal responsable de l’ús de notícies falses per atacar les institucions democràtiques durant les eleccions del 2018 i conclou que el seu paper va ser «directe i rellevant».

«Aquesta investigació ens ha permès identificar el rol directe i rellevant de Bolsonaro en la desinformació (durant les eleccions), unit a la seva adhesió al procediment ‘estàndard’ d’actuació utilitzat per membres de governs d’altres països», segons ha informat la portaveu de la Policia brasilera, Denisse Ribeiro.

Les informacions apareixen en un comunicat que ja ha sigut remès al Tribunal Suprem del Brasil per incloure’s en la investigació oberta al president sobre notícies falses, tal com recull el portal de notícies G1. En aquesta investigació policial es destaca que «la vida presidencial es va realitzar amb el clar propòsit de desinformar i portar la població a l’error quant a l’equitat del sistema de votació».

Alimentar les conspiracions

Així mateix, les accions de Bolsonaro «van qüestionar la veracitat dels actes dels agents públics involucrats en el procés electoral», així com van alimentar teories de la conspiració» que promouen l’enfortiment d’una determinada ideologia», segons ha declarat Ribeiro.

El jutge del Tribunal Suprem, Alexandre de Moraes, va determinar el mes d’abril passat que Bolsonaro seria inclòs en la investigació sobre difusió de notícies falses pels seus atacs sense proves al sistema electrònic de votació després de la sol·licitud presentada dilluns pel Tribunal Superior Electoral (TSE).

«No hi ha dubtes que les accions del president de la República insinuen pràctiques il·lícites, utilitzant per fer-ho esquemes de divulgació de masses en xarxes socials, amb l’objectiu de posar en perill o danyar la independència del Poder Judicial, l’Estat de dret i la democràcia», va exposar fa quatre mesos el magistrat.

11 delictes de Bolsonaro

Segons el jutge De Moraes, Bolsonaro hauria incorregut en onze delictes diferents, entre els quals, calúmnia, difamació, incitació al delicte, apologia del delicte, associació delictiva o denuncia falsa. Al conèixer-se la seva incriminació en el cas, el president va titllar d’«il·legal» la investigació i va amenaçar amb «un antídot» que està «fora de la Constitució».

«El magistrat Alexandre de Moraes em posa en la investigació de ‘fake news’ [...], m’acusa de mentider. Aquesta és una acusació molt greu, més encara en una investigació que neix sense cap fonament legal. ¿Ell obre, investiga i castiga? », va dir, en aquell moment, Bolsonaro.

Notícies relacionades

Aquest nou escenari podria derivar, en última instància, en la inhabilitació política de Bolsonaro, impedint la seva participació en les presidencials, tot i que la Fiscalia ha de comptar amb el recolzament de dos terços de la Cambra de Diputats perquè la denúncia segueixi endavant. Finalment, el Suprem decidiria la seva culpabilitat o no.

A l’agost, el mandatari va convocar la premsa per declarar que presentaria proves de la presumpta manipulació de les urnes en el procés electoral, però va divulgar notícies falses i vídeos que ja havien sigut desmentits.