Cambra dels Comuns

Jonhson afronta la rebel·lió ‘tory’ per les noves restriccions contra la covid

Jonhson afronta la rebel·lió ‘tory’ per les noves restriccions contra la covid

JESSICA TAYLOR /AFP

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El primer ministre britànic, Boris Johnson, pot enfrontar-se aquest dimarts a la rebel·lió de diputats conservadors més gran des que va assumir el càrrec fa dos anys. Entorn de 70 diputats ‘tories’ han indicat que s’abstindran o votaran en contra del Pla B, les noves normes per frenar l’onada de la variant òmicron. L’aprovació està garantida, ja que l’oposició laborista ha anunciat que recolzarà la nova regulació. L’escala de la revolta serà un test per a l’autoritat de Johnson i una mostra del malestar dins del Partit Conservador després dels últims escàndols en què el seu líder s’ha vist immers.

Notícies relacionades

 Durant la sessió a la Cambra dels Comuns hi haurà quatre votacions. Una es refereix a l’obligatorietat de portar mascareta en la majoria de llocs tancats, excepte en bars i restaurants. Una altra a la substitució de l’aïllament per l’ús de tests ràpids diaris durant set dies per als qui han entrat en contacte amb algú contagiat d’òmicron. És, no obstant, l’exigència d’un passaport covid amb vacunació completa o alternativament un test negatiu per entrar en llocs on hi hagi molt públic el que enfurisma els diputats conservadors. La norma és, als seus ulls, antiliberal, «intrusiva», «autoritària» i, en definitiva, poc conforme amb la tradició britànica. També es vota la vacunació obligatòria per a tot el personal de la sanitat pública (NHS) i treballadors socials a Anglaterra.

Johnson ha mirat de convèncer els seus al·legant que les mesures són «equilibrades i proporcionades». El ministre de Sanitat, Sajid Javid, ha recordat que les restriccions del Pla B són menors, comparades amb les que regeixen a Europa. El gran problema per a Johnson és que, atesa la ràpida expansió d’òmicron, en qüestió de dies o setmanes pot ser que s’hagin d’adoptar més restriccions encara, cosa que el posaria en una situació extremadament precària davant la desobediència massiva dels seus.