Regne Unit

Escàndol per una festa a Downing Street en ple confinament

  • Un vídeo mostra l’equip de Johnson fent broma sobre una festa a l’oficina del primer ministre el Nadal de l’any passat

  • El líder conservador ha demanat disculpes i ha anunciat que es durà a terme una investigació interna per aclarir el cas

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El primer ministre britànic, Boris Johnson, es va disculpar dimecres per un vídeo filtrat en el qual el seu equip fa broma sobre una festa celebrada a Downing Street fa un any, enmig de les restriccions per la pandèmia, i va anunciar una investigació interna, tot i que va insistir que la festa no es va celebrar i que es van complir les regles.

En la sessió setmanal de preguntes al primer ministre a la Cambra dels Comuns (baixa), Johnson va assegurar que se sentia «enfurismat» al veure el vídeo filtrat al canal ITV i va dir que «entén» la ira que sent la societat per les imatges. «Em disculpo sense reserves pel dolor que [el vídeo] ha causat en tot el país i per la impressió que produeix, però repeteixo que m’han assegurat repetidament que no es va celebrar festa i que no es van trencar les regles de la Covid», va dir.

El vídeo mostra un simulacre de roda de premsa entre alts funcionaris de l’oficina de Johnson en el qual la seu llavors portaveu, Allegra Stratton, amb prou feines pot contenir el riure quan li pregunten si reconeixia que hi havia hagut una festa a Downing Street el 18 de desembre de 2020. «Jo vaig anar a casa...», respon Stratton entre rialles. El funcionari insisteix i li pregunta si el primer ministre aprova la celebració de festes de Nadal a la seu de l’Executiu, a la qual cosa la portaveu replica: «¿Què he de respondre a això?».

Trencar les regles

El primer ministre, en el seu tens cara a cara avui amb el líder de l’oposició, Keir Starmer, ha anunciat que ha demanat al secretari del gabinet obrir una investigació al respecte de la suposada festa –en la qual, segons la premsa, van participar entre 40 i 50 persones– i si es van trencar les regles anti-Covid i, en cas que sigui cert, es prendran «accions disciplinàries». «Hi haurà conseqüències per als implicats si es van trencar les regles», va assenyalar el primer ministre abans d’insistir que els seus col·laboradors li han reiterat que no es va celebrar.

En la seva rèplica, Starmer va remarcar que la intervenció de Johnson «desperta més preguntes que respostes» i el va acusar d’haver «mentit» als britànics al mantenir que no es va celebrar cap festa. «Vostès sabien que hi va haver una festa, que anava contra les regles, que no podien reconèixer-ho i van pensar que era graciós. ¿Per què no ho admet ja?», va inquirir Starmer.

Notícies relacionades

El líder laborista també es va preguntar com el cap del Govern demanarà als ciutadans que compleixin les regles a partir d’ara i li va etzibar: «¿L’autoritat té moral per dirigir el país?».

En la mateixa sessió de control al Govern, el portaveu de l’independentista Partit Nacional Escocès (SNP), Ian Blackford, va reclamar directament la dimissió de Johnson per «haver perdut la confiança de la gent» i per «no ser capaç de liderar en la crisi més urgent» a la qual s’enfronta el Regne Unit: la pandèmia.

Temes:

Boris Johnson