Sinistre

Un accident deixa almenys 49 migrants morts a Mèxic

  • Un camió va bolcar a l’estat de Chiapas quan transportava més de cent persones

2
Es llegeix en minuts

Almenys 49 migrants han mort i 58 han resultat ferits aquest dijous al bolcar un camió a l’estat mexicà de Chiapas, segons ha informat el director general de Protecció Civil, Luis Manuel García. El succés es va produir cap a les 15.00 hores d’aquest dijous entre dos camions que circulaven al pont Belisario Domínguez, a la carretera entre els municipis de Tuxla i Chiapa de Corzo, si bé encara no s’han ofert detalls oficials sobre les causes de l’accident.

Al vehicle en què es trobaven els migrants morts viatjaven més d’un centenar de persones, la majoria procedents d’Amèrica Central, informa el mijtà mexicà ‘Milenio’.

Al lloc hi van acudir equips d’emergència de la Secretaria de Salut de Chiapas, Protecció Civil i Creu Roja, a més de la Guàrdia Nacional, mentre membres de la Coordinació Nacional de Protecció Civil es van dirigir també a la zona per ordre de la Presidència per «atendre l’emergència». El governador de Chiapas, Rutilio Escandón, va expressar, a través del seu perfil de Twitter, la seva «solidaritat» amb les víctimes de l’accident i va incidir que «es determinaran responsabilitats d’acord amb la llei».

Els moviments migratoris han augmentat a Mèxic des de l’octubre del 2018, quan caravanes amb milers de migrants, majoritàriament centreamericans, van començar a arribar al país en un intent per arribar als Estats Units. En els últims mesos, diverses caravanes han sortit del sud de Mèxic, tot i que la majoria han sigut desmantellades per les autoritats del país, que van rebre condemnes per part de l’ONU a causa del tracte dispensat als estrangers. El Govern mexicà ha rebut crítiques pel seu tracte als migrants i pel desplegament actual de desenes de milers d’elements de les forces armades a les fronteres nord i sud per a tasques de control migratori com a part de la cooperació en aquesta matèria amb els Estats Units. En molts casos els traficants de persones transporten els estrangers en condicions d’aglomeració i poca seguretat pels estats del sud-est, centre i nord del país en la seva travessia cap als EUA.

Les autoritats mexicanes van interceptar 228.115 migrants i en van deportar 82.627 de gener a octubre del 2021, números no vistos en més de 15 anys. A més, 123.000 migrants han sol·licitat refugi en els primers 11 mesos del 2021, un altre rècord absolut, ja que en anys anteriors amb prou feines s’arribava a unes 40.000 peticions.

López Obrador «lamenta profundament» l’accident

«Lamento profundament la tragèdia ocasionada per un tràiler que ha bolcat a Chiapas que transportava migrants centreamericans. És molt dolorós. Abraçada als familiars de les víctimes», va escriure en un missatge a Twitter López Obrador.

Notícies relacionades

En declaracions a mitjans, Luis Manuel García Moreno, secretari de Protecció Civil de Chiapas, va precisar que la xifra era de 49 defuncions en una de les tragèdies més greus que es recorden d’aquest tipus. El funcionari va indicar que al voltant de les 15.30 hores locals (21.30 GMT) un tràiler que transportava poc més d’un centenar de migrants centreamericans va bolcar en un revolt, per excés de velocitat, a la carretera Chiapa de Corzo-Tuxtla Gutiérrez.

«Greu accident a Chiapas amb víctimes de nacionals d’altres països. Les meves condolences a les víctimes i familiars afectats. En comunicació amb el Govern de l’estat i Protecció Civil. Fem contacte amb les cancelleries dels països afectats», va apuntar també a Twitter el canceller mexicà Marcelo Ebrard.