Crisi sanitària global

Itàlia estrena el nou certificat sanitari reforçat contra la Covid

El «supercertificat verd» es requerirà en bars i restaurants però no per treballar, on n’hi haurà prou amb el passi normal

Itàlia estrena el nou certificat sanitari reforçat contra la Covid

EFE / RICCARDO ANTIMIANI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Itàlia extrema les mesures per contenir el coronavirus amb el nou certificat sanitari reforçat, que restringeix encara més les activitats als no vacunats, a més d’augmentar els controls en autobusos, metro i zones comercials, principals focus de contagi per Nadal.

El nou certificat, en poder dels ciutadans vacunats i dels qui hagin superat la malaltia, serà necessari per accedir a l’interior de bars, restaurants, cines i teatres, però també per entrar en esdeveniments esportius, discoteques, festes i cerimònies públiques, fins al pròxim 15 de gener.

El Ministeri de Sanitat ja ha llançat una aplicació que permet comprovar la validesa del «supercertificat verd», com se l’anomena a Itàlia i amb una validesa de nou mesos des de l’última dosi per als vacunats i de sis mesos per als que s’hagin curat de la Covid.

Certificat normal per treballar

Per contra, el certificat normal, que també inclou els posseïdors d’una prova d’antígens negativa, serà obligatori per treballar, accedir al transport públic, entrar als museus i transitar per les zones comercials, però no en cap de setmana, quan s’haurà d’exhibir el nou passi.

En coincidència amb l’arribada del certificat reforçat, entren en vigor també avui les noves mesures decretades pel Ministeri de l’Interior per augmentar els controls dels dos passis sanitaris.

La policia nacional, els carrabiners (policia militaritzada) i el personal dels organismes de gestió del transport públic local s’encarregaran de demanar el certificat sanitari als viatgers de metro i autobús a partir dels 12 anys, cosa que ha generat polèmica sobre el transport escolar.

Polèmica en el transport escolar

Els menors des d’aquesta edat hauran de mostrar-lo als autobusos escolars i les regions ja han demanat una «moratòria» per «permetre a tots anar a l’escola», una mesura que serà examinada pel Govern, que insisteix en la necessitat que els mitjans de transport siguin segurs.

L’accés a bars, restaurants i altres llocs d’oci serà controlat per agents de la policia local i qui no disposi del certificat exigit per a cada activitat s’enfrontarà a multes d’entre 400 i 1.000 euros.

Notícies relacionades

L’entrada en vigor d’aquestes noves mesures, entre les quals s’inclou també l’ús de mascaretes a l’exterior als centres de les ciutats i zones comercials, ha impulsat la vacunació en els últims dies, en particular de les terceres dosis o de record.

A dia avui ja se n’han subministrat 8,6 milions, cosa que suposa que el 42,25% de la població ja té la de reforç, mentre que la xifra d’immunitzats amb pauta completa supera els 45,7 milions o un 84,76%, a l’espera que la setmana vinent comenci la vacunació dels menors de 5 a 11 anys. En les últimes 24 hores, s’han registrat a Itàlia 15. 021 nous contagis i 43 morts.