Prohibicions

Els no vacunats no podran anar a bars o espectacles durant les festes a Itàlia

  • El primer ministre Mario Draghi afirma que les mesures són per protegir el país de l’avenç del coronavirus a Europa

Els no vacunats no podran anar a bars o espectacles durant les festes a Itàlia

YARA NARDI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Nou pas de rosca de Mario Draghi contra els no vacunats. El primer ministre italià ha anunciat aquest dimecres una nova tanda de mesures que inclouen que els no vacunats no puguin entrar, del 6 de desembre al 15 de gener o si es troben en una regió de risc moderat o alt d’ara fins a nou avís, a espais interiors de restaurants i bars, ni anar a festes, discoteques, esdeveniments esportius, espectacles o cerimònies públiques. Això els era permès fins ara, amb l’obtenció del passaport Covid a través d’un test negatiu vàlid 48 hores abans (antígens) o 72 hores abans (PCR). 

La raó, ha explicat Draghi, és que preocupa la «situació molt greu en països limítrofs» i una corba epidemiològica que a Itàlia mostra «un augment lleuger però constant», així com la voluntat d’allunyar el perill d’un Nadal confinat com el del 2020. «No volem córrer riscos, volem ser molt prudents», ha argumentat el mandatari. «Per als vacunats serà un Nadal normal», ha afegit, al recordar les 133.000 persones que ja van morir per la malaltia a Itàlia, així com l’abrupte cop econòmic que, l’any passat, la pandèmia va suposar per al país.

Validesa del passaport Covid de 9 mesos

D’allà també, ha afegit el ministre de Salut, Roberto Speranza, que entre les mesures aprovades també figuri que la validesa del passaport Covid passi de 12 a 9 mesos. A més, amb el nou paquet de normes, Itàlia introdueix la vacunació obligatòria (ja en vigor per a personal mèdic i sanitari) per a militars, forces de l’ordre, socorristes públics, docents i personal administratiu del sector sanitari. Tots s’hauran d’aplicar també l’anomenada dosi de reforç.

Notícies relacionades

De fet, el nou decret fueteja en particular els contraris a la vacunació, una minoria estimada de 7,6 milions de persones que viuen a Itàlia. Tant que, a més de les mesures ja esmentades, també s’ha previst que el passaport Covid comenci a exigir-se en trens regionals, transport públic local i hotels. En aquests casos, no obstant, continuaran en vigor les mesures anteriors, que preveien que el passaport Covid pogués obtenir-se després d’haver completat el cicle de vacunació, per haver passat la malaltia, o haver obtingut un test negatiu.

Itàlia decideix així reforçar les limitacions tot i que, en aquest moment, la pandèmia està sota control i la situació és molt diferent de la del 2020. Només per citar algunes xifres: en la setmana passada de l’any passat, el nombre de positius havia assolit la xifra de 743.000, uns 600.000 més que els registrats en el mateix període aquest any, així com el nombre de pacients en ucis ha passat dels 3.600 als 480, en el mateix termini de temps.