Polèmic ‘christmas’

Un congressista dels Estats Units demana munició al Pare Noel i felicita el Nadal amb tota la família armada

El republicà Thomas Massie apareix amb la seva dona i quatre fills somrients i armats només quatre dies després que un jove de 15 anys matés quatre estudiants en una escola de Michigan

Un congressista dels Estats Units demana munició al Pare Noel i felicita el Nadal amb tota la família armada
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ethan Crumbley, de tan sols 15 anys, va entrar dimarts a l’Escola Secundària Oxford d’Oakland, a l’estat de Michigan, i va començar a disparar. Va matar quatre persones i en va ferir set més. Va entrar en un lavabo de l’escola amb una motxilla i va sortir sense la bossa però amb una pistola a la mà. Es va entregar quan va arribar la policia i ara s’enfronta, entre altres, a quatre càrrecs d’homicidi en primer grau. Quatre dies després, dissabte, el congressista republicà Thomas Massie va compartir a les xarxes socials la seva felicitació de Nadal. Apareixen somrient i al costat de l’arbre de Nadal, tot molt previsible. El que descol·loca, més encara amb la tragèdia de Michigan tan recent, és que tots apareixen amb una arma a les mans, rifles d’assalt, per a més senyals. I per rematar, el ‘christmas’ inclou un missatge per a Santa Claus: «Sisplau, porta munició».

Massie, membre de la Cambra de Representants dels Estats Units per l’estat de Kentucky des del 2012, va publicar la foto el mateix dia en què els pares de Crumbley eren arrestats per la seva responsabilitat en la matança, doncs ells van comprar la pistola al seu fill quatre dies abans i van desatendre les advertències de l’escola sobre el comportament erràtic del xaval. Va ser, per cert, la pitjor matança escolar des del maig del 2018, quan un jove de 17 anys, Dimitrios Pagourtzis, va acabar amb la vida de 10 persones.

A la postal nadalenca de Massie apareix la seva dona Rhonda Howard («junts des de la secundària», presumeix el mateix congressista) i els seus quatre fills. En un suposar, el jove de la camisa de quadros de la dreta, el que menys somriu, fa pinta de ser la parella d’una de les dues filles del matrimoni. La imatge, com era d’esperar, i com potser desitjava el mateix polític republicà, ha generat una onada d’indignació. El congressista demòcrata també per Kentucky John Yarmuth li va respondre així a través de Twitter: «Tinc prou edat per recordar els republicans cridant que era insensible mirar de protegir la gent de la violència amb armes de foc després d’una tragèdia. Ara refreguen obertament l’assassinat de nens a les nostres cares com si haguessin marcat un ‘touchdown’. Vergonyós».

Tot i que la reacció que més ha commogut és segurament la de Fred Guttenberg, pare de Jaime, una jove de 15 anys que va morir el 14 de febrer del 2018. Va ser una de les 17 víctimes del tiroteig perpetrat per Nikolas Cruz a l’Escola Secundària Marjory Stoneman Douglas a Parkland (Florida). L’assassí era exalumne del centre. «Ja que estem compartint fotos familiars, aquí hi ha les meves. Una és l’última foto que vaig fer-li a la Jaime, l’altra és el lloc en el qual està enterrada. El tirador i la seva família també solien fer fotos com la seva», ha escrit Guttenberg com a resposta a la felicitació nadalenca de Massie, que és un fervent col·leccionista d’armes i sempre s’ha oposat a qualsevol intent de la Cambra de Representants de limitar el dret constitucional de posseir armes.

La despesa familiar

Notícies relacionades

El gener del 2018, l’Associació Nacional pel Dret a les Armes (NAGR, en les seves sigles en anglès) va premiar el congressista per la lluita en favor seu. Aquesta organització sol considerar suaus les manifestacions de l’Associació Nacional del Rifle (NRA), la més coneguda dels Estats Units. És a dir, s’asseuen a la dreta de l’entitat de referència en la defensa de les armes. «Thomas Massie té els principis i el coratge per lluitar per la Segona Esmena», va dir el president de l’NAGR, Dudley Brown.

La mala relació del congressista Massie amb l’NRA ve de lluny. El 2019, després de ser acusat de estar en nòmina d’aquest lobi, ho va negar tot i va dir que no li havien donat ni un centau en les dues últimes eleccions. I que en total, des del 2012, havia rebut 2.000 dòlars de l’Associació Nacional del Rifle, deute que, va dir a través de Twitter, considera més que saldat ja que, com va assegurar, ell ha gastat més de 10 vegades en armes de foc.

Temes:

Estats Units