Visita a Grècia

El Papa denuncia una Europa «esquinçada pels egoismes nacionalistes» davant la migració

Francesc demana una «col·laboració concreta i activa» dels països a través d’un «multilateralisme»

El Papa denuncia una Europa «esquinçada pels egoismes nacionalistes» davant la migració

EFE

1
Es llegeix en minuts

El papa Francesc va destacar aquest dissabte a Atenes la responsabilitat d’Europa en la crisi migratòria i va afirmar que «de vegades [està] bloquejada» i «esquinçada pels egoismes nacionalistes». Davant l’arribada de migrants, Europa «continua vacil·lant: la comunitat europea, esquinçada pels egoismes nacionalistes, de vegades apareix bloquejada i no coordinada, en lloc de ser un motor de solidaritat», va declarar Francesc durant un discurs ofert davant les autoritats polítiques, civils i diplomàtiques al palau presidencial de la capital grega.

Minuts abans, la presidenta grega, Katerina Sakellaropoulou, havia al·ludit a «la humanitat dels grecs i la càrrega desproporcionada que han suportat» en la gestió d’aquesta crisi.

Citant el «clima», la «pandèmia», el «mercat comú» i la «pobresa generalitzada», el Papa va repetir que la comunitat internacional requereix una «col·laboració concreta i activa» a través d’un «multilateralisme que no es vegi asfixiat per pretensions nacionalistes excessives». També va manifestar la seva preocupació «pel retrocés de la democràcia, i no només al continent europeu». «En moltes societats, preocupades per la seguretat i anestesiades pel consumisme, el cansament i el descontentament condueixen a una mena d’escepticisme democràtic», va assenyalar.

Canvi climàtic

Davant les «destrosses de la crisi climàtica», Francesc també es va declarar «trist» al veure «nombroses oliveres centenàries consumides pels incendis, sovint provocats per unes condicions meteorològiques desfavorables» i va dir que espera que «els compromisos presos en la lluita contra el canvi climàtic no siguin només una façana».

Notícies relacionades

El papa Francesc va arribar dissabte al matí a Atenes per a una visita de dos dies i mig, la primera d’un Papa a la capital grega en 20 anys. Divendres, a Xipre, ja havia criticat el «mur de l’odi» aixecat contra els migrants, dels quals 50 seran traslladats a Roma les pròximes setmanes en virtut d’un acord amb el Vaticà.

Diumenge, el papa té previst visitar de nou l’illa de Lesbos per reunir-se amb migrants, com va fer el 2016.