restriccions Covid-19

Bèlgica avança les vacances escolars però mantindrà l’horari de bars

  • Els centres d’infantil i primària tancaran des del 18 i no el 24 de desembre com estava previst, els de secundària funcionaran en mode híbrid i amb dues contaminacions per classe l’aula haurà de fer quarantena

  • El Govern rebaixa als 6 anys l’ús obligatori de la mascareta, però bars i restaurants podran continuar oberts fins a les onze de la nit tot i que els experts recomanaven avançar l’hora de tancament

Bèlgica avança les vacances escolars però mantindrà l’horari de bars

STEPHANIE LECOCQ / EFE

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tot i que a priori el pic d’infeccions a Bèlgica va tenir lloc, segons els experts, el passat 22 de novembre amb 25.574 infeccions confirmades aquell dia, el nombre de contagis de Covid-19 continua sent extremadament elevat: 17.000 casos diaris, 3.700 persones hospitalitzades, i 821 de les quals en cures intensives. Uns números que han portat les autoritats belgues a endurir una mica més les restriccions per contenir la propagació del virus abans de Nadal.

Les escoles d’infantil i primària hauran de tancar a partir del 18 de desembre, la mascareta serà obligatòria a partir dels 6 anys (12 anys fins ara), els alumnes de secundària tindran classe de forma híbrida –meitat a distància i meitat en presencial– i es prohibiran els esdeveniments de més de 200 persones. Bars i restaurants (‘horeca’), en canvi, podran continuar oberts fins a les onze de la nit.

«Estem passant setmanes difícils. Aquesta onada tardoral a què ens enfrontem és molt més forta del que pensàvem. Els índexs de contaminació són dels més alts d’Europa» i «la pressió s’havia tornat insostenible», ha justificat el primer ministre de Bèlgica, Alexander de Croo, després de la tercera reunió del comitè de concertació en tres setmanes. El liberal francòfon ha alertat que 4 de cada 10 llits de cures intensives estan ocupats per pacients Covid. Un nombre «massa elevat» que té impacte en altres malalts que no poden ser operats o rebre el tractament que necessiten. 

«La situació no és sostenible i no només és complicada en la sanitat. Moltes classes i empreses s’enfronten a quarantenes, així que de moment tenim una missió: endurir les mesures. Hem de ser molt prudents en el nostre comportament, hem de mantenir el risc d’infecció el més baix possible. Hem de limitar els nostres contactes. No podem permetre que el tren de les infeccions que travessa a tota velocitat el nostre país segueixi el seu curs», ha insistit després d’una tensa reunió de més de cinc hores.

Malgrat aquest missatge, l’acord tancat pel Govern i les regions no va tan lluny com demanaven els experts que havien recomanat el tancament de les escoles de forma immediata durant almenys 10 dies i avançar l’hora de clausura del sector ‘horeca’ a les vuit de la tarda. Els bars i restaurant, no obstant, podran continuar obrint des de les cinc del matí fins les onze de la nit mentre que només tancaran les escoles d’infantil i primària i ho faran a partir del 18 de desembre, una setmana abans del previst. L’ensenyament secundari es mantindrà de forma híbrida tot i que els exàmens seran presencials, i si es detecten dos casos de Covid en una mateixa classe tota l’aula haurà de posar-se en quarantena.

Vacunació de 5 a 12

«Hem de mirar d’apagar el foc on està actualment. Actualment està en els nens. No és culpa d’ells, ni de les escoles, ni dels moviments juvenils. Però aquest grup encara no està vacunat i el virus pot propagar-se lliurement entre ells. On el foc continua cremant, ¿podem apagar-lo amb mesures contundents? He de dir que, francament, si podem apagar el foc, les mesures adoptades avui són decebedores. Podríem haver sigut encara més forts. Però això és un compromís», ha reconegut el ministre de sanitat, Frank Vanderbroucke. 

Notícies relacionades

Segons ha anunciat, si la decisió de vacunar els nens d’entre 5 i 12 anys és positiva –esperen encara la recomanació del comitè de bioètica i del comitè superior de sanitat per al 16 de desembre– Bèlgica estarà preparada per començar a immunitzar la població més jove el mes desembre, gràcies a l’acord tancat amb la farmacèutica Pfizer per rebre un primer enviament «de dosis pediàtriques» de 336.000 dosis abans de finals d’anys. L’acord anunciat pel ministre inclou un segon enviament de 400.000 dosis al gener.

El Govern també ha decidit mantenir mantenir sense canvis la pràctica esportiva i els esdeveniments amb menys de 200 persones en interior, tot i que hauran d’estar assegudes i es demanarà el certificat Covid a més de la mascareta i la distància de seguretat. També es mantindran els mercats de Nadal i no es limitarà la bombolla social tot i que el Govern recomana limitar en la mesura possible els contactes en general i mantenir els quatre dies de teletreball. «Soc conscient que no és un missatge positiu, però era necessari actuar amb rapidesa», s’ha escudat De Croo, que com a nota positiva ha destacat el fet que malgrat l’alt nombre de contagis, el nombre de morts a Bèlgica és inferior al d’altres països i això es deu, ha explicat, a l’alta taxa de vacunació.