Eleccions generals

L’oposició lidera el recompte electoral a Hondures

  • Xiomara Castro, dona del deposat president Manuel Zelaya, encapçala l’escrutini amb més de la meitat dels vots

L’oposició lidera el recompte electoral a Hondures

EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

La candidata presidencial Xiomara Castro, de l’opositor Partit Llibertat i Refundació (Lliure), encapçala els primers còmputs de les eleccions generals celebrades aquest diumenge a Hondures, seguida de l’oficialista Nasry Asfura, segons resultats preliminars difosos pel Consell Nacional Electoral (CNE).

A més de tres hores del tancament dels centres de votació i escrutat el 16,01% de les actes, Castro, dona del deposat expresident hondureny Manuel Zelaya, aconseguia el 53,44%, mentre que Asfura, del governant Partit Nacional, n’obtenia un 34,01%, van indicar els consellers del CNE en cadena nacional.

Castro, que encapçala una aliança de fet en la fórmula presidencial de Lliure amb la Unió Nacional Opositora d’Hondures (Unoh), suma 297.714 vots, mentre que Asfura n’acumula 189.451 després del recompte de 2.929 actes, va indicar el conseller president del CNE, Kelvin Aguirre. Al tercer lloc figura Yani Rosenthal, de l’opositor Partit Liberal, amb el 9,23%, el que equival a 51.446 vots, va afegir.

Activistes del Partit Nacional es van declarar guanyadors des de molt abans que finalitzessin les votacions i després del primer informe del CNE van assenyalar que seguiran els resultats fins que es compti l’últim, tenint la certesa que «el nou president electe és Nasry Asfura».

Si es manté la tendència, Castro, ex primera dama d’Hondures, es convertiria en la primera dona que governaria el país centreamericà.

Més de 3,2 milions d’hondurenys van exercir el seu dret al vot, el 62% dels més de 5 milions habilitats, va indicar Aguirre, que va felicitar el poble per demostrar que es pot «construir un futur en pau i democràcia».

Aguirre va dir que el procés electoral «va tenir èxit» i va afirmar que «cap candidat o candidata es pot declarar guanyador» fins que l’òrgan electoral processi totes les actes.

Notícies relacionades

Els hondurenys van elegir en els comicis el successor de Juan Orlando Hernández, que conclourà el seu segon mandat el 27 de gener de 2022.

També van votar per tres vicepresidents de la República, 128 diputats al Parlament, 20 al Centreamericà i 298 corporacions municipals.

Temes:

Hondures