Judici a Nova York

Expectació per l’inici del judici a Ghislaine Maxwell, acusada de proporcionar menors d’edat al multimilionari Epstein

Quatre dones acusen la filla del magnat de la premsa britànica, que podria ser condemnada a 80 anys de presó

Expectació per l’inici del judici a Ghislaine Maxwell, acusada de proporcionar menors d’edat al multimilionari Epstein

Getty

3
Es llegeix en minuts

El judici que asseu al banc dels acusats Ghislaine Maxwell per tràfic sexual de menors per al difunt financer Jeffrey Epstein s’inicia aquest dilluns en un tribunal federal de Brooklyn, enmig d’una gran expectació.

La filla de 59 anys de Robert Maxwell, que en vida va ser magnat de la premsa britànica, s’enfronta a una prolongada condemna si el jurat la troba culpable de captar menors d’edat per a satisfacció sexual de qui va ser el seu amant i amic, Epstein, que es va suïcidar a la presó fa més de dos anys.

Maxwell va ser detinguda el juliol del 2020 després de la mort d’Epstein, arran de la decisió de la justícia de perseguir els còmplices del gestor multimilionari i amic de celebritats entre les quals hi ha el príncep britànic Andreu, esquitxat també per l’escàndol d’abusos a menors.

Des d’aleshores, Maxwell està detinguda a la presó Metropolitana de Brooklyn, on repetidament s’ha queixat de les condicions insalubres i inhumanes en què viu. Les denunciants, els noms de les quals es mantenen en l’anonimat, acusen Maxwell de delictes que van tenir lloc entre 1994 i el 2004. Dues tenien 14 i 15 anys a l’època que asseguren que van ser abusades.

A comprar i al teatre

L’acusació assenyala que Maxwell es guanyava la confiança de les joves portant-les a comprar o al teatre i les persuadia perquè fessin massatges a Epstein despullades en alguna de les seves residències, abans de mantenir relacions sexuals amb ell a canvi de diners.

La fiscalia assegura que Maxwell va participar de vegades en els suposats abusos tant a la seva casa de Londres com a les vivendes que tenia Epstein a Manhattan, Palm Beach i Nou Mèxic. El multimilionari va morir als 66 anys en una presó de Manhattan l’agost del 2019 mentre esperava un judici per les al·legacions de tràfic sexual de menors, en el que les autoritats de Nova York van considerar un suïcidi. El jurat de 12 membres que decidirà el futur de Maxwell quedarà constituït oficialment aquest dilluns amb l’inici del judici, que es preveu que duri fins a mitjans de gener.

Maxwell s’ha declarat no culpable dels sis càrrecs que li imputen, entre ells el de tràfric de menors, i si es confirma la seva culpabilitat en tots ells podria ser condemnada a 80 anys de presó. Nascuda a França, també ha sigut acusada doblement de perjuri, cosa que serà jutjada en un altre judici previst cap a finals del 2022.

Les acusacions de perjuri estan relacionades amb un testimoni que va donar el 2016 en un cas per difamació que va iniciar contra ella Virginia Giuffre, presumpta víctima i una de les principals detractores d’Epstein.

Giuffre al·lega que Epstein la solia deixar per mantenir relacions sexuals amb poderosos amics, com el príncep Andreu, que ha denunciat a Nova York. Al·lega que el membre de la família reial britànica va mantenir relacions sexuals amb ella fa més de 20 anys, quan ella en tenia 17. Andreu, el segon fill de la reina Isabel II, no ha sigut acusat criminalment i ha refutat els esmentats assenyalaments. Maxwell, que va ser durant molts anys amiga d’Andreu, va presentar el príncep a Epstein. Giuffre, que ara té 38 anys, no forma part de l’actual acusació contra Maxwell.

Quatre víctimes

S’espera que les quatre demandants, que es presentaran al judici com víctimes menors 1, 2, 3 i 4, acusin Maxwell d’operar una xarxa de captació de jovenetes que eren portades a altres estats per proporcionar serveis sexuals a Epstein i pels quals rebien centenars de dòlars. Aquest judici en segueix altres de molt mediàtics, com el del productor de cine Harvey Weinstein i el cantant R. Kelly.

Notícies relacionades

La defensa argumenta que Maxwell està sent jutjada només perquè Epstein es va escapar de la justícia. Va anunciar que atacarà la credibilitat dels acusadors i que cridarà a l’estrada la psicòloga Elizabeth Loftus, experta en «records falsos».

Epstein va ser declarat culpable a Florida el 2008 per pagar a joves per massatges, però va passar només 13 mesos a la presó després d’un acord secret amb el llavors fiscal de l’estat. A Maxwell, que té diversos passaports, se li ha negat la llibertat sota fiança en sis ocasions. Els jutges consideren que el risc que s’escapi és alt. És poc probable que testifiqui en el judici.