Crisi migratòria

Polònia demana a l’OTAN més recolzament davant els «atacs híbrids» de Bielorússia

  • El president polonès va assegurar que tenen «proves» que aquestes persones han sigut «empeses» a la frontera per militars bielorussos d’uniforme

Polònia demana a l’OTAN més recolzament davant els «atacs híbrids» de Bielorússia

EFE

1
Es llegeix en minuts

El president de Polònia, Andrzej Duda, va sol·licitar aquest dijous més recolzament a l’OTAN per fer front a l’«atac híbrid» de Bielorússia a la frontera amb aquest país, on va denunciar intents de grups de migrants armats d’entrar al país. «La intensitat és més perillosa que fa uns dies, perquè aquests migrants que ataquen il·legalment la frontera [...] tenen instruments perillosos com ganivets, barres de metall o gasos lacrimògens», va afirmar Duda en una roda de premsa després de reunir-se amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, al quarter general de l’Aliança.

El president polonès va assegurar que tenen «proves» que aquestes persones han sigut «empeses» a la frontera per militars bielorussos d’uniforme i que han sigut «militaritzades per forces bielorusses». «D’una altra manera, ¿com podrien els migrants equipar-se de gas?», es va preguntar sobre un atac que va considerar «híbrid» però «de naturalesa civil».

En tot cas, al no apreciar un atac militar a la frontera, va descartar la possibilitat d’invocar l’article 4 del Tractat de l’Atlàntic Nord, que preveu consultes entre els aliats davant una amenaça, tot i que va dir que «continuem mantenint-lo en ment, sabem que hi ha aquesta possibilitat». «Però no hi ha base ara per invocar-lo», va afegir.

Atacs nocturns

Notícies relacionades

El polític polonès va dir que en la reunió amb Stoltenberg li va oferir informació «de primera mà» del que està passant al flanc est de l’Aliança. «Els mètodes han canviat», va assenyalar, amb referència al fet que han «evolucionant d’un atac frontal [...] amb centenars de milers de migrants atacant la frontera defensada per oficials de fronteres polonesos» al fet que els migrants hagin sigut portats a refugis però «ara petits grups ataquin la frontera de nit». «Hem registrat més de 750 atacs», va resumir.

També van parlar del reforç de tropes russes a la frontera d’Ucraïna i Duda va afirmar que va oferir a Stoltenberg «incrementar la disposició de les forces de l’OTAN en aquesta part d’Europa, al flanc est, considerar incrementar-hi la presència militar» i «reforçar la patrulla aèria» en aquesta zona. «Tractem l’assumpte de manera molt seriosa, seguim de prop els esdeveniments», va acabar.