Crisi en el Govern

Dimiteix la primera ministra de Suècia hores després de la seva elecció

  • La nova líder socialdemòcrata s’havia convertit en la primera dona que assumia el càrrec polític més gran del país

  • L’exministra de Finances ha presentat la seva dimissió després de constatar la falta de recolzaments als seus pressupostos per part del partit amb el qual havien format coalició, els Verds.

Dimiteix la primera ministra de Suècia hores després de la seva elecció

Erik Simander (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EFE

La primera ministra de Suècia, Magdalena Andersson, ha dimitit aquest dimecres, hores després de ser nomenada, després que la votació dels pressupostos s’hagi saldat amb la proposta de l’oposició conservadora. A Suècia, l’oposició pot presentar projectes alternatius de pressupostos que es voten en el ple, i en aquest cas, després de l’elecció de la socialdemòcrata han sigut aprovats els pressupostos conservadors. Davant la falta de recolzament, Andersson ha decidit dimitir.

En un comunicat, el Parlament de Suècia ha detallat que la Presidència del Parlament ha acceptat la sol·licitud de dimissió d’Andersson i ha matisat que «es posarà ara en contacte amb els líders del partit per discutir la situació».

El ‘sí’ dels companys del Partit Socialdemòcrata d’Andersson i del Partit Verd li ha permès sumar 174 vots a favor per ser nomenada, els mateixos que ha aconseguit sumar l’oposició conservadora. El sistema parlamentari suec estableix que n’hi ha prou que no hi hagi més vots en contra que a favor, per això Andersson finalment ha sigut proclamada entre aplaudiments i visiblement emocionada.

Retirada del Partit Verd

No obstant, després de la votació dels pressupostos, el Partit Verd s’ha retirat de la coalició governamental que recolzava Andersson. El ‘no’ del Partit de Centre al projecte pressupostari de la coalició governant ha deixat sense els vots necessaris per tirar endavant els comptes públics. En canvi, amb 154 vots a favor i 143 en contra, ha tirat endavant el projecte presentat per l’oposició conservadora, que Andersson estaria obligada a aplicar.

«Segons la pràctica constitucional, un govern de coalició ha de renunciar quan un partit se’n va», ha indicat Andersson en roda de premsa, on també ha assegurat que «tampoc» vol encapçalar un govern «on es qüestiona» la seva «legitimitat», recull el diari ‘Sydsvenskan’. Segons ha matisat, aspira a tornar al càrrec de primera ministra amb un govern socialdemòcrata «pur», tot i que ha reconegut que pot ser una cosa «complicada».

El vice primer ministre de Suècia, del Partit Verd, Per Bolund, ha assenyalat que «entén completament» que pot semblar «complicat» que la formació hagi recolzat durant el matí Andersson i a la tarda «hagi canviat d’opinió», però ha incidit que la decisió «depèn del vot dels pressupostos».

Notícies relacionades

«Aquest és un moment tempestuós», ha lamentat Bolund, segons recull el diari ‘Aftonbladet’. «Estem sorpresos i indignats pels actes del Partit del Centre», ha continuat, abans d’assenyalar que «els jocs polítics» dels últims temps s’han vist «culminats» durant la jornada. «Per a nosaltres, la política no és només un joc», ha reblat.

Andersson, la primera dona a liderar un govern a Suècia, encapçalava des del 2014 el Ministeri de Finances, però el seu nom ja sonava com a favorit quan el primer ministre sortint, Steffan Lofven, va anunciar a l’agost que s’apartaria de la primera línia política perquè el seu partit pogués preparar-se per a les eleccions de setembre del 2022.

Temes:

Suècia