Estat de dret

Últim avís de la Comissió a Hongria i Polònia abans de congelar-los els fons europeus

Últim avís de la Comissió a Hongria i Polònia abans de congelar-los els fons europeus

PASCAL ROSSIGNOL

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea va donar aquest divendres un últim avís als governs de Polònia i Hongria abans d’activar formalment el mecanisme per congelar el desemborsament de fons europeus per la seva deriva autoritària i atacs contra l’Estat de dret.

L’Executiu comunitari va enviar «cartes administratives» a Varsòvia i Budapest en què sol·licita «informació que podria ser rellevant per a l’aplicació del règim general de condicionalitat», ha confirmat a Europa Press un portaveu de la Comissió.

Els governs de Polònia i Hongria disposen ara d’un termini de dos mesos per enviar la informació sol·licitada a la capital comunitària i després Brussel·les avaluarà les respostes per decidir si es compleixen les condicions per activar el mecanisme que suspendria, en ultima instància, el pagament de recursos europeus a aquests dos països.

Nou reglament

La UE compta amb un nou reglament que permet a Brussel·les denegar el pagament de fons comunitaris –també els previstos en el pla de recuperació– a països que han violat els principis de l’Estat de dret per protegir els interessos financers del bloc. Aquesta normativa –vigent i aplicable des de l’1 de gener passat– va ser aprovada amb el rebuig dels governs d’Hongria i Polònia, que consideren que és arbitrària i manca de base jurídica, per la qual cosa durant diverses setmanes van bloquejar l’adopció del pressupost europeu i del pla anticrisi de 800.000 milions d’euros.

Notícies relacionades

Les dues capitals van cedir i van aixecar el seu veto abans que finalitzés el 2020, però van garantir que portarien els seus dubtes davant el Tribunal de Justícia de la UE (TUE), un pas que van fer al març. A canvi, l’Executiu comunitari es va comprometre a no iniciar cap procediment fins a conèixer el veredicte de la Justícia europea.

El pas fet per Brussel·les aquest divendres no activa formalment el procediment, però envia un ultimàtum a les dues capitals i permet a les autoritats comunitàries estar preparades per actuar quan es conegui la sentència. El dictamen preliminar de l’Advocat General s’espera el pròxim dijous, 2 de desembre, i la sentència posterior arribaria a principis del 2021. En aquest context, el Parlament Europeu ha denunciat la Comissió Europea per no haver actuat encara contra Polònia i Varsòvia utilitzant aquest mecanisme de condicionalitat davant el tribunal amb seu a Luxemburg.