Veneçuela

Maduro demana a Espanya que detingui Leopoldo López per liderar una «banda terrorista»

  • El president veneçolà qualifica els opositors exiliats de «mercenaris i traïdors» i diu que «des de Madrid es planifiquen atacs terroristes i violents» contra el règim

Maduro demana a Espanya que detingui Leopoldo López per liderar una «banda terrorista»
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va anunciar aquest diumenge que demanarà oficialment al Govern d’Espanya la captura i extradició de l’«autor intel·lectual» de l’operació de sabotatge electoral denunciada aquest cap de setmana.

Així, tot i que Maduro no ho va esmentar de manera directa, es tractaria de William Ricardo Sánchez Ramos, àlies ‘Antorcha’, administrador i finançador de grups antigovernamentals i que viu a Espanya pròfug de la justícia veneçolana.

Aquest dissabte, les autoritats veneçolanes van informar de la detenció de quatre individus que participaven en un intent de sabotatge contra el Consell Nacional Electoral (CNE).

«He d’informar sobre la neutralització d’un grup terrorista que intentava cometre un sabotatge a les instal·lacions del CNE ubicades a Mariche, estat Miranda», va explicar el ministre de Relacions Exteriors, Remigio Ceballos, en roda de premsa.

Ara Maduro va afegir que «des d’Espanya van arribar les ordres, van arribar els diners i va arribar el pla» i que «l’autor intel·lectual del pla pertany a la banda i grup terrorista de Leopoldo López». «López està al darrere [de l’operació de sabotatge] amb els seus grups d’atacants i extremistes de dreta», va denunciar el mandatari veneçolà aquest diumenge durant una declaració des del Palau de Miraflores.

És per això que el president veneçolà va explicar que també es demanarà la «investigació i captura» de López per ser el «cap» del que considera una «banda terrorista». «No és la primera vegada que ho denunciem [...] des de Madrid es planifiquen atacs terroristes i violents contra la seguretat interna de Veneçuela», va denunciar.

A l’hora de donar detalls sobre l’operació de sabotatge, Maduro va detallar que el grup d’atacants detinguts està format per «mercenaris, traïdors i terroristes», la missió dels quals era «incendiar el magatzem del CNE a Mariches», lloc on es troben les màquines i altres materials necessaris per a la celebració dels comicis.

«Han de saber els veneçolans que [els atacants] van ser capturats in fraganti [...]. Gràcies a la Intel·ligència del país, hem aconseguit neutralitzar un atac terrorista que hagués destruït bona part de les màquines electorals», va celebrar Maduro.

Ja aquest dissabte Ceballos va assenyalar que les autoritats comptaven amb «informació» que apuntava cap a Sánchez i la seva responsabilitat en la direcció d’«operacions de finançament en connexió amb líders d’ultradreta que actualment es troben pròfugs de la justícia», entre els quals hi ha els opositors Leopoldo López i Iván Simonovis, que és als Estats Units.

Davant la petició de captura per part de Maduro, López va defensar que «l’únic atemptat contra les eleccions» el va portar a terme el mateix Maduro el 2013 quan «va robar el dret a elegir de tots els veneçolans».

«Ets tu l’investigat per crims de lesa humanitat davant el Tribunal Penal Internacional (TPI). Continuarem lluitant per eleccions lliures, no podràs fer-nos callar», va asseverar López a les xarxes socials.

Així mateix, va acusar Maduro i l’expresident Jorge Rodríguez d’atacar el CNE quan van cremar «milers de màquines» electorals.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Simonovis es va defensar de les acusacions de Ceballos assegurant que el seu únic objectiu és «la identificació, persecució judicial i captura» dels membres del Govern veneçolà per «delinqüents i violadors dels Drets Humans.

Així, Simonovis va fer servir l’exemple d’empresari colombià i presumpte testaferro de Maduro, Alex Saab i ha avisat que després d’aquest en vindran més. «Saab és un bon exemple, i els que encara han d’arribar», va avisar en una publicació en el seu perfil de Twitter.