Espai

La NASA tem que la Xina arribi a la Lluna abans que els EUA hi tornin

  • Els Estats Units retarda fins al 2025 el vol tripulat d’Artemis III i adverteix de l’«agressiu» programa xinès en matèria espacial

La NASA tem que la Xina arribi a la Lluna abans que els EUA hi tornin
3
Es llegeix en minuts

Els Estats Units van retardar la tornada tripulada a la Lluna per al 2025 com a part del seu programa Artemis a causa de reptes legals i la Covid-19, i espera fer-ho primer abans que la Xina arribi a aquest satèl·lit, va indicar aquest dimarts l’administrador de la NASA, Bill Nelson.

«Estem estimant, no abans del 2025, per a Artemis III, que seria l’aterratge humà», va precisar Nelson en roda de premsa.

L’exsenador va dir que l’agència ha hagut de lidiar amb temes de tecnologia, problemes legals que van trigar set mesos a resoldre’s, i fins i tot la pandèmia.

Nelson va dir, a més, que la missió Artemis I, que no portarà astronautes en un vol que orbitarà la Lluna, es retarda fins a la primavera del 2022, mentre que la missió tripulada Artemis II té per objectiu el maig del 2024.

El nou cronograma representa un retard respecte a l’objectiu anterior del 2024, establert per l’administració de l’expresident Donald Trump. «L’objectiu de l’administració Trump d’un aterratge humà el 2024 no es va basar en la viabilitat tècnica», va dir Nelson.

Va assenyalar, d’altra banda, que els xinesos està sent molt «agressius» en l’espai i que l’interès de la NASA i dels Estats Units és tornar «primer» a la Lluna. «Volem ser els primers a tornar a la Lluna després de més de mig segle», va expressar.

«Ens enfrontem a un programa espacial xinès molt agressiu, i bé [...], els hem vist aconseguir bastantes coses», va precisar.

Va recordar que els xinesos van instal·lar una estació espacial en un curt període de temps, va ser la segona nació a aterrar un ‘rover’ a Mart, preparen el retorn de mostres d’aquest planeta i tindran missions robòtiques a la Lluna, entre altres avenços espacials.

 «Ens donen indicacions que seran molt agressius [...], tenim totes les raons per creure que els xinesos són uns competidors molt agressius», va reiterar.

Nelson va precisar que una cosa és anar 240.000 milles enllà i tornar, i una altra és recórrer milions i milions de milles. «Hi ha moltes coses a aprendre a la Lluna per anar a Mart», va manifestar.

Entre les quals, va esmentar la construcció d’hàbitats i l’aprenentatge de «com existirem durant llargs períodes de temps en aquest entorn, a fi de preparar-nos per portar astronautes a Mart».

El programa Artemis té una sèrie de missions planejades per utilitzar el seu coet Space Launch Systems i la càpsula Orion.

Notícies relacionades

La missió pretén portar Orion fins a la Lluna i més enllà, fins a una distància de la Terra a la qual fins ara mai han arribat les naus dissenyades per transportar éssers humans.

No serà fins a Artemis III que els astronautes de l’agència nord-americana trepitjaran la superfície lunar, i entre ells hi haurà una dona i una persona de color, segons els plans de la NASA, que ha adoptat una política en favor de la diversitat i la inclusió en les tripulacions.