Tribunal militar

Hamàs condemna a mort dos acusats d’espiar per a Israel

  • Una altra persona ha sigut castigada amb la forca per narcotràfic i 11 acusats més rebran penes de presó per les dues acusacions

Hamàs condemna a mort dos acusats d’espiar per a Israel

AFP

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Hamàs anuncia noves condemnes a mort. Un tribunal militar de la milícia que governa la Franja de Gaza ha informat que dos habitants de l’enclavament han sigut sentenciats a mort per presumpta col·laboració amb Israel. Ja són vuit els condemnats per la mateixa acusació només l’últim mes. Un tercer palestí ha sigut castigat amb la forca per narcotràfic. Malgrat les crítiques internacionals, Hamàs ha condemnat a mort més de 130 persones des que va prendre el poder de la Franja el 2007, tot i que només 25 han sigut executats.

«Les sentències dictades han complert tots els tràmits legals i tots els condemnats van rebre tots els recursos legals», ha declarat aquest dimarts el tribunal del grup. A més de les tres condemnes a mort a la forca, 11 palestins més han sigut castigats amb diverses penes de presó per tràfic de drogues i espionatge per a Israel. Des que Hamàs es va apoderar del govern de la Franja després d’un enfrontament amb Al-Fatah, ha tractat amb duresa aquells acusats de ser espies per a l’Estat hebreu.

Notícies relacionades

Segons B’Tselem, una organització israeliana en defensa dels drets humans, aquest any s’han dictat unes 15 condemnes a mort. Tot i que Hamàs porta des del 2016 sense executar-les. L’última vegada ho va fer sobre uns assassins confessos. El grup palestí de drets humans Al-Mezan amb seu a Gaza va criticar la «incessant emissió de condemnes a mort» a finals d’octubre quan la milícia va anunciar la de sis acusats de col·laborar amb Israel. Va qualificar aquestes mesures d’«ineficaces per prevenir o dissuadir delictes greus».

Aquesta pràctica «continua malgrat la tendència mundial cap a l’abolició universal de la pena capital», va afirmar Al-Mezan. Des de 1989, Palestina està adherida al segon protocol del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que demana l’abolició de la pena de mort i en prohibeix l’aplicació. Segons la legislació palestina, aquestes sentències només poden executar-se amb l’aprovació del president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbàs. Tot i que Abbàs no ha ratificat cap pena capital des que va ocupar el càrrec el 2004, això no ha sigut un obstacle per als tribunals i les forques de Hamàs.