Mort assistida

Portugal aprova una nova llei d’eutanàsia després del rebuig del Constitucional

  • La norma, aprovada amb una àmplia majoria, pretén aclarir els dubtes sobre els supòsits en els quals es pot practicar la mort assistida

  • Els defensors del text confien que el president, Rebelo de Sousa, doni el seu vistiplau i rebutgi enviar-lo de nou al tribunal

Portugal aprova una nova llei d’eutanàsia després del rebuig del Constitucional

PEDRO NUNES

1
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El Parlament portuguès ha aprovat aquest divendres una nova llei de l’eutanàsia després que el Tribunal Constitucional rebutgés el primer text a principis d’aquest any. En aquesta ocasió, set dels 12 jutges del tribunal van considerar que alguns conceptes de la llei estaven poc clars i la deixaven massa oberta a la interpretació dels professionals mèdics. Amb els canvis aprovats aquest divendres, els defensors del text confien que el president de la República, Marcelo Rebelo de Sousa, descarti enviar de nou la norma al Constitucional.

Un dels conceptes que va suscitar els dubtes del president i que va generar el rebuig del tribunal va ser el de «lesió definitiva de gravetat extrema». El nou text aclareix que es tracta d’una lesió greu que obliga el pacient a dependre de terceres persones o de la tecnologia per realitzar activitats elementals de la vida diària tenint la certesa o l’alta probabilitat que aquestes limitacions siguin irreversibles. Els diputats també han aclarit altres conceptes com «sofriment intolerable» i «malaltia greu».

Notícies relacionades

La norma ha comptat amb el suport de 138 diputats, principalment de l’esquerra, tot i que tant el Partit Socialista (PS) com el Partit Social Demòcrata (PSD), de centre dreta, han donat llibertat de vot als seus parlamentaris. El líder del PSD, Rui Rio, ha votat a favor del text juntament amb 12 diputats més de la seva formació, mentre que set diputats socialistes han votat en contra. En total, la llei ha rebut 84 vots negatius i cinc abstencions.

Cinquè país europeu

En cas que Rebelo de Sousa doni el seu vistiplau definitiu, Portugal es convertirà en el cinquè país europeu que despenalitzarà l’eutanàsia. Els Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg i recentment Espanya ja compten amb legislacions semblants, mentre que altres països com Suïssa permeten el suïcidi assistit a través de l’administració de medicaments al pacient. En altres països, com els Estats Units i Austràlia, l’eutanàsia està permesa només en alguns estats.