Eleccions municipals a Sud-àfrica

El Congrés Nacional Africà aconsegueix el pitjor resultat electoral des del final de l’apartheid

  • Per primera vegada, el partit que va liderar el mort Nelson Mandela ha obtingut menys del 50% dels vots

  • L’alta taxa d’atur i els nombrosos casos de corrupció han passat factura a la formació governant

El Congrés Nacional Africà aconsegueix el pitjor resultat electoral des del final de l’apartheid

NIC BOTHMA / EFE

1
Es llegeix en minuts

El partit que governa a Sud-àfrica des del final de l’apartheid, el Congrés Nacional Africà (ANC), ha registrat el pitjor resultat de la seva història al caure per primera vegada per sota del 50% en les eleccions municipals, segons resultats oficials anunciats aquest dijous. L’ANC ha obtingut el 46,04% dels vots, segons la comissió electoral, el pitjor resultat per a l’històric partit de Nelson Mandela, que havia guanyat totes els comicis amb majoria absoluta des de les primeres eleccions democràtiques de 1994.

Durant 27 anys, el partit fundat el 1912 va poder comptar amb la lleialtat dels votants al moviment d’alliberament. Però en els últims anys s’enfronta a la desil·lusió d’una població que pateix un atur rècord (34,4%) i està indignada amb els escàndols de corrupció en els quals hi ha implicats alts càrrecs del partit, inclosos l’expresident Jacob Zuma (2009-2018). «La gent està decebuda amb l’ANC», ha reconegut el partit en un comunicat, assegurant que havia rebut el missatge.

Un total de 250 municipis

Notícies relacionades

La participació a les municipals va ser baixa i només el 47% dels 26,2 milions de votants registrats van acudir a elegir representants en uns 250 municipis. Els comicis es van celebrar dilluns sense incidents. L’exèrcit havia sigut cridat per recolzar la policia per a les eleccions.

L’Aliança Democràtica (DA), el principal partit de l’oposició, també ha perdut punts respecte a les eleccions locals del 2016, amb un 21,83% davant el 26,9%. Per la seva banda el partit Lluitadors per la Llibertat Radical (EFF) s’ha estancat entorn del 10%.