Contra el turisme massiu

Amsterdam no autoritzarà la construcció de nous hotels a la ciutat

  • Les autoritats intenten amb aquesta mesura alleujar la pressió de visitants sobre la capital neerlandesa

  • La decisió frena obrir 20.000 noves habitacions, que s’haurien afegit a les 40.000 existents

Amsterdam no autoritzarà la construcció de nous hotels a la ciutat

KOEN VAN WEEL / AFP

2
Es llegeix en minuts

El municipi d’Amsterdam va anunciar aquest dilluns que rebutjarà a partir d’avui qualsevol nova sol·licitud de construcció d’un hotel a la major part de la ciutat, en una nova aposta per alleujar la pressió turística sobre la capital neerlandesa.

L’ajuntament recorrerà a un instrument administratiu, les normes d’arrendament de terrenys municipals, per aturar la posada en marxa de nous hotels, una mesura que impedirà l’obertura de les aproximadament 20.000 habitacions d’hotel per a les quals hi havia espai dins dels límits del consistori.

A partir d’ara, ja no es pot construir un nou hotel a la zona centre i oest de la ciutat, tot i que es poden presentar sol·licituds per a obertures en noves àrees residencials o parcs comercials, amb condicions.

«Construir un nou hotel només és possible en barris on l’hotel encara pot tenir un valor afegit per al desenvolupament del barri. A més, ha de ser un concepte hoteler únic i especial i complir estrictes requisits en l’àmbit de la participació veïnal, la sostenibilitat i l’emprenedoria social», adverteix el municipi.

Amsterdam té en l’actualitat 533 hotels, amb al voltant de 40.000 habitacions, a tot el municipi.

Tot i que ja el 2016 la ciutat havia decidit que no permetrà nous hotels per alleujar la creixent pressió turística, aquesta decisió no tenia en compte els plans de zonificació existents: si s’incloïa la construcció d’un hotel en el disseny d’una nova zona, el municipi no podia rebutjar aquesta sol·licitud.

Fonaments legals

Això va fer que els inversors aprofitessin un buit legal per buscar espai alternatius per a nous hotels, cosa que va permetre afegir a la ciutat almenys 16 nous hotels entre el 2019 i el 2021, i les sol·licituds presentades abans del 2016 tampoc van poder ser rebutjades, cosa que va autoritzar diverses construccions noves.

Segons l’agència oficial d’estadístiques CBS, s’hi van habilitar almenys 7.700 noves habitacions d’hotel entre el 2015 i el 2020.

Notícies relacionades

L’ús de les regles d’arrendament de terrenys es justifica en l’alta pressió sobre la qualitat de vida de la ciutat a causa del creixement del nombre d’hotels, i els fonaments legals de la mesura han rebut el vistiplau dels experts, per la qual cosa es podrà defensar als tribunals en cas de denúncia.

L’impacte d’aquesta mesura és important perquè els plans de zonificació actuals compten amb un espai d’entre 850.000 i 1 milió de metres quadrats per a potencials hotels a Amsterdam, cosa que equivaldria a fins a 20.000 habitacions d’hotel addicionals

Temes:

Hotels Turisme