Cimera a Roma

Les principals claus del G-20: clima, vacunes i fiscalitat

Les principals claus del G-20: clima, vacunes i fiscalitat

REUTERS / Guglielmo Mangiapane

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Rosa María Sánchez

El G-20, la trobada dels països més industrialitzats del món, s’ha traduït en unes conclusions que engloben les següents claus.

Fiscalitat global

Un dels èxits més grans del G-20 ha sigut aconseguir la ratificació d’un acord per fixar que les multinacionals paguin un impost mínim global del 15%. L’acord també preveu l’eliminació de les anomenades taxes Google, que també cobrava Espanya. 

Clima

El document final de la cimera estableix que el G-20 es compromet a evitar que la temperatura pugi més d’1,5 graus centígrads. No obstant, els països no van aconseguir consens per fixar una data exacta per arribar a la neutralitat del carboni.

 

Vacunació

Els països s’han compromès a ajudar els països en vies de desenvolupament per permetre’ls arribar a l’objectiu del 40% de la població vacunada aquest any i el 70% el 2022. També es va decidir la creació d’una task force que treballi en temes de salut i finances. 

Deute

S’ha arribat a un compromís per continuar discutint sobre els sobrecàrrecs de taxes d’interès en els préstecs de l’FMI i s’ha demanat a aquest organisme la creació d’un nou fons de resiliència per als països d’ingressos baixos i ingressos mitjans vulnerables. 

Dificultats de subministrament

El president dels EUA, Joe Biden, va organitzar una minicimera al marge del G-20 en què va apel·lar a la cooperació internacional davant la ruptura de la cadena global de subministrament que afecta matèries primeres, productes acabats (com els microxips), la logística i la distribució.

Pau comercial

El president dels EUA, Joe Biden, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, han celebrat a Roma l’acord aconseguit diumenge de matinada entre les dues parts per posar fi a la guerra aranzelària sobre l’acer i l’alumini.

La recuperació econòmica

El tema de la recuperació econòmica ha sobrevolat durant tota la cimera de Roma. Els països s’han declarat disposats a «evitar retirar prematurament les mesures de suport», vigilant alhora la inflació, segons consta en el document final.

Notícies relacionades

Països en desenvolupament

El G-20 va prometre novament que enviarà 100.000 milions de dòlars anuals (dels 650.000 milions de dòlars de Drets Especials de Gir, emesos per l’FMI), als països en vies de desenvolupament perquè compleixin amb el desafiament climàtic.

Temes:

Vacunes G-20