Cimera de Roma

Acord al G-20 per baixar la temperatura del planeta 1,5 graus en una dècada

  • Els líders aconsegueixen una declaració després d’una nit d’intenses negociacions

  • Carles d’Anglaterra, davant la COP-26 de Glasgow: «És l’última oportunitat per actuar»

Acord al G-20 per baixar la temperatura del planeta 1,5 graus en una dècada

ANDREAS SOLARO / AFP

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Els països del G-20 van arribar diumenge a un acord per limitar l’escalfament global a 1,5 graus centígrads, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts oficials de les delegacions reunides en la cimera de Roma. Aquest objectiu era un dels més difícils d’assolir per la inicial reticència de l’Índia i la Xina, dos països que –al costat dels Estats Units i la UE– són responsables de la major part de la producció d’emissions contaminants al món.

En aquest context, les mateixes fonts també van afegir que s’ha arribat a un acord perquè es destinin 100.000 milions d’euros a països en vies de desenvolupament amb la intenció de complir els objectius l’Acord de París, firmat el 2016, el primer gran compromís de la comunitat internacional per reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle. 

A més d’això, els països del G-20 «s’han compromès» a emprendre noves iniciatives en la mateixa direcció «en aquesta dècada». Tot i així, encara es desconeix si els líders han arribat a un acord per fixar una data per a l’eliminació del carbó de la indústria energètica.

Crida de Carles d’Anglaterra

Després d’una nit d’intenses negociacions per intentar portar a la declaració final de Roma un acord en matèria de canvi climàtic previ a la cimera del clima COP-26 que començarà dilluns a Glasgow, finalment s’ha produït un avenç important.

Es tracta d’una qüestió difícil perquè afecta la indústria i el sistema productiu dels països, i ja el juliol passat els ministres d’àquest àmbit, en una trobada a nivell ministerial a Nàpols, van fracassar en les negociacions per les discrepàncies plantejades, sobretot, per la Xina i l’Índia. L’acord al qual s’ha arribat a Roma aplana a partir d’ara els treballs de Glasgow.

El príncep Carles d’Anglaterra va fer diumenge una crida als líders mundials del G-20 reunits a Roma per combatre la crisi climàtica «deixant de banda les divergències» en la Cimera de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP-26) de la ciutat britànica de Glasgow en la qual participaran la majoria a partir d’aquest dilluns.

Notícies relacionades

«Demà comença la COP-26. És l’última oportunitat per actuar. El repte climàtic és enorme, el futur de la humanitat està en risc», va avisar el príncep hereu en la seva intervenció d’un panel d’experts sobre medi ambient en la cimera de líders del G-20 a Roma.

Les paraules del príncep Carles van ser precedides per les de l’amfitrió del G-20 de Roma, el primer ministre italià, Mario Draghi, que va cridar a actuar «ràpidament per evitar conseqüències desastroses».