Cimera a Itàlia

Milers de joves ecologistes fan una marxa contra el G-20 en una Roma blindada

‘Vostès el G-20, nosaltres el futur’, un dels principals lemes de les protestes

Milers de joves ecologistes fan una marxa contra el G-20 en una Roma blindada

ALBERTO PIZZOLI / AFP

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Enmig d’una Roma blindada, milers d’activistes han protestat aquest dissabte contra les polítiques econòmiques i mediambientals de les potències del G-20, que representen més del 80% del PIB mundial i són responsables del 80% de les emissions globals del CO2 (més del 42% produïdes pels Estats Units i la Xina). Els manifestants van anar pacíficament, en un ambient festiu, davant la mirada dels centenars d’agents antiavalots –són uns 8.000 els desplegats aquests dies a la capital italiana– que estan vetllant per la seguretat de les 35 delegacions que hi ha a la ciutat de cara a la cimera.

La manifestació més nombrosa va ser la dels joves ambientalistes de Friday for Future, el col·lectiu inspirat en l’activista sueca Greta Thunberg, que, juntament amb el també ecologista grup d’Extinction Rebellion, van sortir del barri d’Ostiense en direcció a la Boca de la Veritat, al centre de Roma. Vostès el G-20, nosaltres el futur, van escriure en una de les pancartes més grans. No tenim alternatives. Vostès són el problema, nosaltres, la solució, es podia llegir-se en altres.

En un acte paral·lel, altres joves es van posar mascaretes amb les cares dels líders mundials i, així vestits, van trepitjar diverses vegades una pilota amb el dibuix del planeta. Menys divertida i freqüentada va ser, en canvi, una protesta convocada pel Partit Comunista a la plaça de Sant Joan de Letran, on el principal objecte del malestar va ser Mario Draghi, el primer ministre italià.

Controls a les fronteres

Notícies relacionades

Aquest últim gaudeix de cert suport a Itàlia, sobretot per haver tornat al país un paper de protagonisme en la política internacional. Però la cimera del G-20 també se celebra en un moment delicat per al país, amb la crisi socioeconòmica encara sense resoldre i amb una petita (tot i que sorollosa) part de la ciutadania que s’oposa aferrissadament a les rígides mesures adoptades per Draghi per aconseguir arribar a la meta del 90% de la població de més de 12 anys vacunada contra la Covid.

En aquest clima, el Govern italià va reforçar fa uns dies els controls a les fronteres per evitar l’entrada d’activistes antiglobalització i va imposar una zona vermella d’accés prohibit al barri on s’està fent el G-20. Amb això, l’únic grup de manifestants que va intentar, al matí ben aviat, tallar un carrer pròxim a l’esdeveniment va ser ràpidament desallotjat per la policia. L’objectiu de les autoritats, de fet, és que la ciutat no es converteixi en un camp de batalla com va passar fa dues setmanes, quan l’extrema dreta es va infiltrar en unes manifestacions de grups antivacunes i va intentar assaltar el Palazzo Chigi, la seu del Govern italià.

Temes:

G-20 Itàlia