Cimera del G-20

Femta contra Bolsonaro a Itàlia

El president brasiler, a Itàlia per assistir al G-20, acaba en el punt de mira per la decisió d’un poble de concedir-li la ciutadania honorífica

Femta contra Bolsonaro a Itàlia

JACQUES WITT/AFP

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Coberta amb fems. Així s’ha despertat aquests dies la porta d’entrada de l’Ajuntament d’Anguillara Veneta, una comuna a la regió del Vèneto, al nord d’Itàlia. La raó: la decisió de l’alcaldessa del poble de concedir la ciutadania d’honor a Jair Bolsonaro, el president brasiler que arrossega alguna polèmica allà on va. Bolsonaro, d’origen italià, es troba a Itàlia per participar en les reunions dels líders del G-20. No obstant, no ha sigut això el que ha acaparat l’atenció informativa. Ho han sigut les protestes desencadenades al país transalpí per l’anunciada condecoració. Fora Bolsonaro és una de les pintades que han aparegut al poble contra el líder brasiler, molt criticat internacionalment per les seves polítiques mediambientals i contínues crides a relativitzar la crisi de la Covid. En resposta a les polèmiques, l’alcaldessa Alessandra Buoso, vinculada al partit ultradretà italià de la Lliga, ha justificat la seva decisió a l’argumentar que el reconeixement es concedeix perquè el besavi de Bolsonaro va emigrar d’aquesta comuna al Brasil el 1888. A més, Bolsonaro «ha sigut elegit democràticament i representa el Brasil en el G-20», ha afegit Buoso.

«Homòfob i negacionista»

De poc ha servit. Bolsonaro és un «homòfob i un negacionista», han respost els detractors. «És inadmissible que s’atorgui la ciutadania a una persona que és absolutament contrària a la nostra Constitució», ha dit Antonio Spada, regidor del poble. Més taxativa encara ha sigut l’associació antimàfia Libera. «Rebem amb desconcert aquesta notícia i recordem que l’acció política del president Bolsonaro es caracteritza per una multiplicitat d’actes considerats contraris als drets humans i ambientals, implementant una política genocida contra la població, amb menyspreu i ofenses contra les dones i homosexuals, accions de desforestació i violacions contra poblacions indígenes residents a les zones amazòniques», va protestar l’organització a les xarxes socials. Per la seva part, Bolsonaro, que acaba de ser acusat a Brasil de crims contra la humanitat per la seva gestió de la pandèmia i que manté un conflicte obert amb l’Església catòlica, no ha respost a les crítiques. És més, segons la seva agenda oficial, té previst visitar Anguillara Veneta aquest dilluns per rebre la seva condecoració perquè no assistirà a la 26a conferència de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP-26) de Glasgow.