Previsions per a aquest any

El Govern de Johnson presenta un pressupost «optimista» gràcies a un creixement del 6,5%

  • L’economia del Regne Unit registra un ressorgiment més gran de l’esperat, de 2,5 punts més

  • El pla contempla inversions multimilionàries en el sector públic amb diners extres per a les escoles

El Govern de Johnson presenta un pressupost «optimista» gràcies a un creixement del 6,5%

JESSICA TAYLOR / AFP

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern britànic va presentar dimecres el pressupost de tardor per afrontar l’era postpandèmia amb «optimisme», bombant diners en els serveis públics, gràcies a un ressorgiment més potent de l’economia. El creixement econòmic del Regne Unit, va explicar en el Parlament el ministre de Finances, Rishi Sunak, ha sigut més fort de l’esperat. Si bé hi va haver una estimació del 4% al març, ara està previst que arribi al 6,5% aquest any, i s’espera que es mantingui en un 6% per al 2022, cosa que deixa al Tresor un marge de maniobra més gran. «El pressupost d’avui no dona per acabada la Covid. Tenim per endavant mesos difícils, però el pressupost d’avui comença a preparar el treball per a una nova economia post-Covid», ha declarat Sunak.

 

 Més diners per a escoles i la pinta més barata

El pla contempla inversions multimilionàries en el sector públic amb diners extres per a les escoles. Es mantindrà la despesa en la sanitat pública (NHS) i les infraestructures, com desitja Boris Johnson. Hi haurà un augment del salari mínim que passarà dels 10,50 euros/hora a 11,27 euros/hora, per als treballadors majors de 23 anys. També puja la retribució dels funcionaris. El ministre promet protegir les famílies amb ingressos més baixos de l’alça dels preus del menjar, el gas, l’electricitat, la gasolina i d’una inflació que pot arribar a superar el 4% l’any vinent. Un problema global, ha afirmat Sunak, «que és impossible combatre en solitari».

El pressupost inclou la retallada d’alguns impostos en begudes alcohòliques, amb una rebaixa a la pinta de cervesa per ajudar a suavitzar la crisi dels pubs, molt afectats per la pandèmia. També s’han reduït els impostos en els vols interns, cosa que no deixa de ser xocant en vigílies de la cimera del COP26 sobre medi ambient a Glasgow.

El que està considerat com a possible futur líder conservador va deixar clar que l’actual ajuda estatal de l’Estat es deu a la pandèmia, però Sunak s’ha atribuït la missió «moral» de limitar aquest dispendi i reduir els impostos. «¿Volem viure en un país on la resposta a cada pregunta és què farà el Govern sobre l’assumpte?», s’ha preguntat. Hem d’avançar cap a «una economia més forta, amb més productivitat, treballs més qualificats i salaris més alts».

De moment el país ha de solucionar nombroses barreres i impediments sorgits amb el Brexit, que han portat al desproveïment i a una manca de mà d’obra apressant. L’atur previst per a l’any vinent se situa entorn del 5,2% i moltes empreses no saben com aconseguir empleats.

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Regne Unit