Rescat d’immigrants al Mediterrani

Un barco de Metges sense Fronteres espera port amb més de 350 immigrants a bord

L’oenagé denuncia la passivitat del Govern italià davant les peticions

Entre els immigrants rescatats hi ha 170 menors, molts dels quals, no acompanyats

Un barco de Metges sense Fronteres espera port amb més de 350 immigrants a bord

MSF / Filippo Taddei

2
Es llegeix en minuts

El barco de rescat de l’oenagé Metges sense Fronteres (MSF) està des del passat 22 d’octubre, dia en què es va efectuar el primer dels cinc rescats, deambulant per les costes del Mediterrani Central amb 367 persones a bord, 172 dels quals són menors i 134 viatgen sense acompanyant. El de diumenge va ser el cinquè rescat portat a terme en menys de tres dies, durant els quals MSF ha estat sol·licitant al Govern italià, que encara no s’ha manifestat, que proporcioni un port segur per desembarcar al més aviat possible.

«Deixar la gent a la deriva al mar durant dies és inacceptable. Una vegada més, som testimonis de com les polítiques europees de control de la migració posen en perill la vida de milers de persones, al no tenir cap capacitat proactiva de recerca i rescat al mar i al no donar resposta a totes les crides de socors», va denunciar una de les coordinadores de l’oenagé, Caroline Willemen.

Enmig d’unes condicions meteorològiques molt adverses, MSF ha portat a terme cinc rescats molt difícils. Molts dels supervivents han patit hipotèrmia, després d’una exposició prolongada al vent o caigudes a l’aigua. Els supervivents també han patir marejos i inhalació de combustible. Tant nens com adults han patit deshidratació i pèrdua de gana a causa del mareig, en un rescat en què la gran quantitat de nens petits a bord ha sorprès els membre de l’oenagé.

«Imagina estar en un barco atapeït sense armilla salvavides. Imagina estar envoltat d’onades de fins a tres metres d’alçària mentre tens la roba xopa i inhales combustible. Imagina quedar-te sense menjar i aigua a mesura que passa el temps, sense protecció contra el sol, el vent i la pluja. Imagina demanar ajuda i que ningú responguiAquesta és la realitat que estem presenciant al mar», va declarar Willemen fent referència a les dures condicions del rescat.

Notícies relacionades

Actualment el barco de rescat, el Geo Barens, continua solcant les aigües del Mediterrani amb gairebé 400 immigrants a bord esperant que Itàlia els doni el vistiplau per poder desembarcar a les seves costes.

Naufragi a les illes gregues

A la costa grega, almenys quatre menors immigrants han mort pel naufragi de l’embarcació en què intentaven arribar a Grècia, segons informacions de la Guàrdia Costanera, que ha recuperat amb vida davant l’illa de Quios 21 persones i n’està buscant una altra que continua desapareguda després de l’incident. L’embarcació va sol·licitar ajuda poc després de les 6.00 hores, cosa que va motivar un ampli desplegament per mar i aire. El barco, amb capacitat per a 10 persones, en transportava més de 27.