Acusats de «terrorisme»

Síria executa 24 persones per haver provocat incendis forestals

  • El Ministeri de Justícia sirià ha publicat l’acusació de «terrorisme» i la condemna d’11 individus més a cadena perpètua realitzant treballs forçats

  • Les organitzacions humanitàries han alertat del nivell de crueltat i opacitat que envolta aquestes execucions i han denunciat la «farsa del sistema de justícia» d’Assad

Baixar al-Assad, durant l’entrevista a Damasc.

Baixar al-Assad, durant l’entrevista a Damasc. / {EFE} / SANA

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Síria executa 24 persones per haver provocat incendis forestals, acusant-les d’«actes terroristes». El Ministeri de Justícia sirià ha anunciat l’execució de més d’una vintena de convictes i la condemna a cadena perpètua d’11 criminals més realitzant treballs forçats. Cinc menors van rebre penes de presó d’entre 10 i 12 anys. Se’ls acusa d’haver provocat de manera deliberada els focs que van arrasar el nord-oest del país a les províncies d’Homs, Tartus i Hama durant la tardor passada. Les organitzacions humanitàries s’han mostrat compungides davant la crueltat i el patrocini amb què han sigut castigats.

Un total de 187 incendis van arribar a 280 pobles i van arrasar més de 13 hectàrees de cultius agrícoles amb milers d’arbres d’oliveres, cítrics i pomes. També van prendre unes 11 hectàrees de boscos i van fer malbé gairebé 400 llars. Tres persones van morir a causa de les flames entre setembre i octubre de l’any passat al nord-oest de la regió. En total, es calcula que els danys van superar els 20 milions d’euros. Quan van esclatar els incendis forestals, es van atribuir a una onada de calor inusual per a l’època de l’any i a vents càlids de l’est combinats amb la vegetació seca de la zona. 

تنفيذ #حُكم_الإعدام بـ 24 مجرماً ارتكبوا أعمالاً إرهابية عبر إشعال الحرائق استناداً لأحكام قانون العقوبات العام وقانون...

Posted by ‎وزارة العدل السورية-الصفحة الرسمية‎ on Thursday, October 21, 2021

«Van confessar que havien iniciat incendis en diverses localitats de les tres províncies i també van admetre que havien convocat reunions per planificar els incendis», ha explicat el Ministeri de Justícia sirià en una publicació de Facebook. L’execució publicitada d’un gran grup de persones és rara en un país devastat per una guerra que ja suma una dècada. Qardaha, la ciutat natal del president Bashar al-Assad, va quedar molt afectada pels focs. Quan els incendis van estar sota control, el dictador va fer una visita poc comuna a la seva regió.

«Menyspreu per la vida»

Els executats han sigut acusats d’«actes terroristes» per haver causat morts i enormes danys en la infraestructura, les propietats pública i privada, les terres de cultiu i els boscos. «Les execucions de 24 persones demostren el menyspreu del govern sirià pel dret internacional, especialment el dret a la vida», ha declarat Diana Semaan, investigadora sobre Síria d’Amnistia Internacional. Les condemnes a mort sovint es dicten durant judicis secrets que no disposen de les garanties bàsiques i amb confessions obtingudes sota coaccions o tortura. 

Notícies relacionades

Cada setmana, entre 20 i 50 persones eren penjades a la presó de Saidnaya a Síria durant el principi de la Guerra Civil, segons denunciava un informe de l’organització el 2017. L’opacitat del sistema penal sirià impedeix portar un recompte real sobre les vides arrabassades a la forca. «La idea que 24 persones són executades en relació amb incendis forestals simplement fa olor de la farsa en la qual Assad ha convertit el sistema de justícia durant l’última dècada», ha denunciat Sara Kayyali, analista sobre Síria a Human Rights Watch. 

Aquests focs van tenir lloc en una zona lleial a Assad, on la ciutadania va poder criticar obertament el Govern a les xarxes socials. «Això em sembla un moviment dissenyat per apuntalar la popularitat d’Assad i del Govern en aquestes àrees», ha reconegut Kayyali. En plena rehabilitació amb els seus veïns àrabs, el dictador sirià busca remeiar les crítiques que va rebre la tardor passada per la incapacitat del seu Executiu de controlar els incendis i la ridícula compensació econòmica que oferia a les víctimes.