Alliberament

Rescaten al Brasil 16 persones en condicions d’esclavitud

  • Les víctimes, de nacionalitat paraguaiana, eren obligades a treballar en una fàbrica clandestina de cigarrets

Rescaten al Brasil 16 persones en condicions d’esclavitud

123RF / MAREK SLUSARCZYK

2
Es llegeix en minuts
EFE

Les autoritats brasileres van alliberar aquest dimarts 16 ciutadans paraguaians que eren obligats a treballar en condicions anàlogues a l’esclavitud en una fàbrica clandestina de cigarrets a Río Grande do Sul, estat del sud del Brasil fronterer amb l’Argentina i l’Uruguai, segons fonts oficials. Els estrangers van ser localitzats en un búnquer subterrani a les instal·lacions de la fàbrica després de diverses hores de recerques, gràcies a una operació que va desmuntar una organització criminal dedicada al contraban i la falsificació de cigarrets, va informar la Policia Federal en un comunicat.

«Durant el compliment d’una ordre de recerca al municipi de Triunfo, 16 treballadors presumptament paraguaians van ser localitzats al subsol de la fàbrica, en una espècie de búnquer, on estaven enclaustrats», segons el comunicat de la Policia Federal. «A l’amagatall tan sols es té accés per un elevador hidràulic», va afegir l’organisme en un comunicat, que va aclarir que les víctimes del crim de treball anàleg a l’esclavitud van ser localitzades i rescatades a la tarda, després d’intenses recerques a la fàbrica clandestina.

D’acord amb la Policia Federal, a més de contraban i falsificació, l’organització desarticulada era investigada «per reclutar ciutadans paraguaians perquè treballessin en la producció clandestina de cigarrets en condicions anàlogues a l’esclavitud». D’acord amb el comunicat, una vegada ingressaven al Brasil per la ciutat fronterera de Foz do Iguazú, als paraguaians reclutats se’ls retenien els telèfons mòbils i eren conduïts fins a la «fàbrica», que només podien abandonar al final d’un cicle de producció, que podia estendre’s entre sis i vuit mesos.

Notícies relacionades

Pels càlculs dels investigadors, a la fàbrica clandestina es produïen prop de 10 milions de paquets de cigarrets per mes, que donaven a l’organització criminal ingressos per prop de 50 milions de reals (uns 8,9 milions de dòlars). En l’operació, en què van participar agents de la Policia Federal i de l’Administració Federal d’Impostos, van ser complertes 40 ordres de detenció i 56 mandats d’entrada i confiscació de possibles proves als estats de Río Grande do Sul, Paraná i São Paulo. Els agents federals igualment van complir ordres per confiscar 56 vehicles, 13 immobles i valors dipositats en comptes bancaris de 23 investigats que sumen 600 milions de reals (uns 107 milions de dòlars).

Segons la Policia Federal, l’organització va començar a ser investigada el 2020 després que es descobrís que un fabricant brasiler estava produint clandestinament al país paquets de marques paraguaianes de cigarrets. «Part dels cigarrets produïts sembla que proveïen el mercat clandestí de l’Uruguai i el Brasil», afegeix el comunicat.

Temes:

Brasil Esclaus